Mysiga småstäder att besöka i Europa

Publicerad 2019-08-31

Det finns många oslipade diamanter i Europa.
Det finns många oslipade diamanter i Europa.

Är du trött på att åka till samma ställen som alla andra? Vill du ha lite lugn och uppleva hur livet verkligen ser ut i landet du ska besöka? Här är 25 tips på småstäder att besöka runt om i Europa.

Det finns många mysiga småstäder runt om i Europa där turister med selfiepinnar byts ut mot lugn och autenticitet. Conde Nast Traveler har utsett 25 mysiga småstäder att besöka runt om i Europa, från fantastiska stenformationer till småstäder i mäktiga dalar, från norra Norge till länderna runt medelhavet. Här är 25 tips på mysiga småstäder i Europa.

1. Ronda – Spanien

Population: 33 978

Högt uppe på en klippa ligger Ronda i Andalusien. Staden delas av ravinen el Tajo och tre broar leder över ravinen, en av broarna byggdes för över 2 000 år sedan. Denna småstads läge gör den extra spektakulär, för att inte tala om utsikten.

Tre broar finns i Ronda.
Tre broar finns i Ronda.

2. Portree – Skottland

Population: Cirka 2 400

Isle of Skye är den största ön i Inre Hebriderna i Skottland. Ön är känd för sin vackra natur men där finns även den mysiga lilla staden Portree med pastellfärgade små hus, pubar och restauranger. Många turister använder staden som en bas för att sedan utforska naturen på ön. Trots att ön uppskattas ha endast cirka 2 400 boende så är den Isle of Skyes största stad.

De färgglada husen sticker ut i Portree.
De färgglada husen sticker ut i Portree.

3. Giethoorn – Nederländerna

Population: 2 620

Giethoorn kallas för Nederländernas Venedig på grund av bristen på vägar i den gamla delen av staden. Istället för vägar tar man sig fram på kanalerna med båt och även fast det nu även finns cykelvägar så går det endast att nå hela staden via kanalerna. Det finns även mer än 150 broar över de många kanalerna. Så ta en båttur, cykla runt, eller ta dig fram på skridskor under vintern.

I Giethoorn är det transport med båt som gäller.
I Giethoorn är det transport med båt som gäller.

4. Hallstatt – Österrike

Population: 778

Den här österrikiska byn sägs ofta vara en av världens vackraste. En spegelblank sjö, höga berg och vackra små hus gör att platsen ser lite ut som ett vykort. Staden ligger dessutom bara en timme från Salzburg och drygt tre timmar från Wien, så det går att kombinera besöket i småstaden med en större stad om man så vill.

Är det här världens vackraste by?
Är det här världens vackraste by?

5. Assos – Grekland

Pupulation: 88

Assos är en pittoresk liten by på ön Kefalonia i västra Grekland. Ön har endast cirka 88 invånare och fyra restauranger så det är minst sagt lugnt. Men där finns en strand, grekisk mat och vackra vyer. Om du ändå tycker att det blir för sömnigt går det att kombinera besöket med någon av de andra städerna på Kefalonia.

Fyre restauranger finns det i Assos.
Fyre restauranger finns det i Assos.

6. Albarracín – Spanien

Population: 1 016

Sandstenshus i olika nyanser av rött kantar de smala vägarna i denna småstad i nordöstra Spanien. Staden är omgiven av steniga berg och många tar sig dit för bergsklättring. Men är du inget fan av klättring så finns det gott om medeltida arkitektur att beundra, utsiktspunkter, en vacker katedral och ruinerna från ett gammalt slott.

Många bergsklättrare gillar Albarracín.
Många bergsklättrare gillar Albarracín.

7. Kotor – Montenegro

Population: Drygt 13 000

I Kotorbukten i Montenegro ligger den lilla staden Kotor, vars gamla stad är upptagen på USESCO:s världsarvslista. Staden ligger vackert vid vattnet och i den gamla staden finns det gott om smala gränder att gå vilse i samt flera historiska monument. Runt staden finns det även goda möjligheter till vandring, kanske orkar du gå upp i bergen precis bakom staden?

Kotor är upptagen på USESCO:s världsarvslista.
Kotor är upptagen på USESCO:s världsarvslista.

8. Reine – Norge

Population: 314

Byn Reine har varit en handelsplats sedan 1700-talet, men i dag är den Nordnorska platsen mest känd för sin skönhet. Det är naturen som lockar besökare till den lilla byn i Lofoten. Och med dess vackra fjordar, färgglada hus och höga berg är det inte svårt att se varför.

Naturen lockar besökare till Reine.
Naturen lockar besökare till Reine.

9. Tórshavn – Färöarna

Population: 13 083

Tórshavn är en småstad som också är en huvudstad. Med sina 13 000 invånare är Tórshavn den mest befolkade platsen på Färöarna, som tillhör Danmark och ligger mitt ute i havet mellan Norge och Island. Staden är full av färgglada hus med gräsbeklädda tak, och strax utanför staden ligger Färöarnas karga och vackra natur. Staden ligger på ön Streymoy och är en viktig hamnstad.

Många av husen i Tórshavn har tak täckta av gräs.
Många av husen i Tórshavn har tak täckta av gräs.

10. Kastraki – Grekland

Population: 560

Kastraki är en relativt okänd by, men det som ligger strax intill är det inte; klostren i Meteora. Dessa kloster ligger 400 meter över marken på sandstensklippor och är ett världsarv. Så bo i den idylliska byn Kastraki, ät och drick gott, och njut av utsikten.

Mäktiga stenformationer finns runt byn Kastraki.
Mäktiga stenformationer finns runt byn Kastraki.

11. Cobh – Irland

Population: 12 800

Cobh är staden som Titanic lämnade sist innan den sjönk år 1912. Staden södra Irland är en charmig hamnstad som är full av historia. Förutom kopplingen till Titanic så var det många som utvandrade till Amerika via Cobh, och en staty av flickan Annie Moore och hennes bröder finns både i Cobh och på Ellis Island, platsen som hon var den första att passerade via på sig väg in i USA. Än i dag är staden populär bland kryssningsentusiaster då många fartyg stannar på platsen.

Cobh var den sista hamnen som Titanic stannade vid.
Cobh var den sista hamnen som Titanic stannade vid.

12. Dinant – Belgien

Population: 13 544

Hopklämd mellan floden Maas och en klippa ligger Didant. Den långsmala staden ligger i södra Belgien och är slående vacker. Promenera längst med floden, åk på en båttur, beundra katedralen från 1200-talet eller ta dig upp till fortet som ligger högt ovanför staden. Men oroa dig inte, om du inte orkar gå de många trappstegen upp till fortet så finns det en linbana att ta.

Dinants placering har gjort staden långsmal.
Dinants placering har gjort staden långsmal.

13. Castelluccio – Italien

Population: 120

Castellucio är en by belägen på hela 1452 meters höjd i centrala Italien, tre timmar utanför Rom. Byn ligger vackert belägen mellan höga berg och ett fält. Platsen är extra populär att besöka under våren när fältet nedanför byn blommar för fullt. Det finns även många mysiga torg och gator inne i staden, även om mycket blev förstört under en jordbävning 2016. I dag går det återigen att besöka den lilla byn.

Många vill besöka Castelluccio under våren.
Många vill besöka Castelluccio under våren.

14. Rothenburg ob der Tauber – Tyskland

Pupulation: 11 243

Ingenstans går det att uppleva det medeltida Tyskland lika bra som i Rothenburg ob der Tauber i Bayern, eller det är vad det sägs i alla fall. Staden är känd för sina välbevarade medeltida fasader, torg och byggnader. Staden ligger på en kulle och nedanför flyter floden Tauber förbi. Extra magiskt blir ett besök i Rothenburg ob der Tauber runt jul. Snön gnistrar på hustaken, en enorm julmarknad hålls och allting blir lite extra pittoreskt. Men även på sommaren går det att få lite jul i staden, då den har en julaffär som har öppet året tunt vid namn Käthe Wohlfahrt.

Medeltiden är välbevarad i Rothenburg ob der Tauber.
Medeltiden är välbevarad i Rothenburg ob der Tauber.

15. Flåm – Norge

Population: 350–500

Den här norska lilla byn ligger vackert i Aurlandsfjorden. Många som åker på kryssning i fjorden stannar till i byn för att åka Flåmsbanan, en riktigt brant tågfärd som får mellan Flåm och Myrdal. Det finns även utsiktspunkter att besöka samt mycket vandring och cykling.

Flåm ligger i Aurlandsfjorden.
Flåm ligger i Aurlandsfjorden.

Och så 10 småstäder till...

  1. Ribe – Danmark
  2. Hvar – Kroatien
  3. Rye – England
  4. Ísafjörður – Island
  5. Vernazza – Italien
  6. Bled – Slovenien
  7. Angra do Heroísmo – Portugal
  8. Sighișoara – Rumänien
  9. Interlaken – Schweiz
  10. Kaysersberg – Frankrike

LÄS VIDARE