Sex trender för vinterns kryssningar

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Många vill gärna kryssa i Karibien.
Många vill gärna kryssa i Karibien.

Kryssningar

De senaste åren har intresset för kryssningsresor ökat, enligt statistik från Resia. Men en kryssning kan innebära allt från en lyxresa i Karibien till ett äventyr för hela familjen. Här är årets sex kryssnigstrender.

– Att få uppleva flera paradisöar från en och samma balkong är något som lockar och som känns lite nytt.

Resorna till Miami toppar höstens och vinterns topplistor år efter år, och en viktig anledning är att det är en utgångspunkt för många kryssningsresor. Att få uppleva flera platser utan att behöva byta hotellrum är någonting som lockar allt fler.

– Vi har under de senaste åren sett en dramatisk ökning av kryssningsresandet och det finns en stor nyfikenhet bland olika åldersgrupper att prova på det här sättet att resa. Att få uppleva flera paradisöar från en och samma balkong är något som lockar och som känns lite nytt. Dessutom är det otroligt prisvärt, något som också är en fördel såklart, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Att åka på en kryssning blir ett allt mer populärt alternativ till den klassiska charterresan. Det finns allt från sommarkryssningar i Medelhavet till vinterkryssningar i Karibien, små kryssningsfartyg som trafikerar Galapagosöarna till större fartyg som tar dig mellan Norges fjordar. Här är årets sex trender när det kommer till kryssningsresor.

1. Generationsresor

Att åka på en generationsresa är att åka med hela familjen. Barn, föräldrar, morföräldrar, styvföräldrar och alla andra möjliga konstellationer som kan skapa en familj. Att åka på en generationsresa är extra populärt när någonting ska firas, som en högtid eller en födelsedag, och man vill hålla alla samlade på en och samma plats.

– Jag tror att det blivit en trend då många börjat ifrågasätta vad som verkligen är viktigt här i livet. De allra flesta kommer fram till att det är familj och nära och kära och att man vill spendera tid tillsammans med dem istället för att stirra ner i en skärm, säger Lina Eklund.

Under en generationsresa är båda farföräldrar och morföräldrar och barn och alla andra med.

2. Kryssningar i Medelhavet

Att åka till medelhavet har länge varit populärt bland solsuktande svenskar. Men att just kryssa i medelhavet har blivit allt mer populärt. Många ser det som en möjlighet att kunna besöka platser som Rom, Venedig och Barcelona och samtidigt uppleva mer än en ort.

Att kryssa med Italien som kuliss är populärt.

3. Kryssningar med barn

Det finns en ökad efterfrågan för kryssningar bland barnfamiljer som gärna tar med hela familjen på resan. Och visst kan barn följa med på de flesta kryssningsresorna, men det finns vissa kryssningar som passar extra bra för de som åker med barn med allt från pooler och uppträdanden till klätterväggar.

Det finns vissa kryssningsfartyg som anpassats extra för barn.

4. Bröllopskryssningar

Att ha ett bröllop ihop med släkt och vänner på ett kryssningsfartyg är någonting som blir allt mer önskvärt. Vad sägs om ett bröllop på ett fartyg i Karibien med turkost vatten i bakgrunden, eller kanske i Medelhavet med någon vacker stad i fjärran?

Bröllop ombord är någonting som allt fler vill ha.

5. Dubai och Singapore

Någonting som trendar i kryssningsvärlden är att besöka Dubai och Singapore, även om de ofta inte besöks under samma resa. Olika rederier har olika rutter som går till olika länder, men många som besöker Dubai åker även till Abu Dhabi, Förenade arabemiraten och Muscat i Oman under kryssningen.

– Riktigt exotiska destinationer och något för den som kanske redan kryssat i Medelhavet och Karibien och vill se något nytt, säger Lina Eklund.

Att kryssa i Dubai trendar i år.

6. Hållbarhetsfokus

Liksom flygresor har kryssningsresor kritiserats när det kommer till klimat och hållbarhet. Det är någonting som många rederier tagit till sig, och vidtagit åtgärder som att förbjuda sugrör eller förändringar i sättet som fartyget körs.

– I takt med att vi ser ett ökat intresse för kryssningar bland yngre svenskar ser vi även att kraven på rederierna ökar. För många i den yngre generationen är det väldigt viktigt med företagets värderingar och hur deras hållbarhetsarbete ser ut. De som kommit längst i den här frågan är också de som kommer vinna den yngre generationen kryssare, säger Lina Eklund.

Fartygen vidtar olika stora åtgärder för att minska klimatpåverkan, som att förbjuda sugrör.
Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar

Resia

Karibien

Medelhavet

Dubai

Familj

Miami

MER OM RESA

Drömbröllop – hit åker svenskarna för att gifta sig

Årets mest populära platser att kryssa till

Vinterns nykomlingar och populäraste resmål

Här är resmålen som ökar mest i vinter

Hon har seglat jorden runt – med 250 kvinnor

Drömjobbet: gratis resor för hela familjen

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Listan: Här är sportlovets reseraketer

Tre tips till världens mest romantiska resmål

De ska cykla genom Afrika och ro över Atlanten

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

New Yorks nyheter – och gömda pärlor

Allt fler svenskar vill ta sig till paradislandet

Liseberg och Läckö slott väntar

Norrbotten fantastiska natur och landskap

Mysiga småstäder att besöka i Europa

Upplev Småland – här är allt du kan göra i sommar

Sveriges längsta och kanske vackraste sandstränder

Äventyr i Hälsingland för hela familjen

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

Så åker du på en klimatsmart weekend

Här är Sveriges bästa julmarknader

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt