Turistattraktionens förbud: Opassande selfies

Skelettkyrkan i Sedlec inför fotorestriktioner

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Skelettkyrkan i Sedlec är mest känd för sin kristallkrona.
Skelettkyrkan i Sedlec är mest känd för sin kristallkrona.

Världsarv

Church of bones är precis vad det låter som, en kyrka full av skelett. Den udda dekoren har fått turister att vallfärda till platsen utanför Prag, men nu har församlingen fått nog av människors opassande beteende och bestämt sig för att vidta åtgärder.

Skelettkyrkan i Sedlec, mer känd som Church of bones, är en minst sagt udda plats utanför Prag i Tjeckien. På kyrkogården till Allahelgonagravkyrkan ligger ett kapell, och under detta kapell finns ett benhus där ben från tusentals personer använts som dekoration. Dekoren har fått turister från världens alla hörn att besöka benhuset i den annars sömniga staden Kutná Hora, en timmes bilfärd från Prag. Men turisternas beteenden har fått kyrkoförsamlingen att ryta ifrån, skriver CNN.

Ben från 60 000 skelett

Inne i benhuset möts turisterna av människoskelett överallt. Mest känd är kristallkronan av bendelar, och i rummet finns ben från nära 60 000 skelett. Enligt Radka Krejčí vid kyrkans församling tog sig en halv miljon besökare till platsen 2017, och det väntas bli fler besökare för varje år. Trots att man nu genomför renoveringar för att klara av de stora mängderna turister så kvarstår ett problem: att turisterna är respektlösa när de tar selfies.

Trots skyltar som uppmanar turister att respektera de döda så har de tagit opassande selfies med skeletten.

Tar selfies med skelett i solglasögon

Trots att skyltar har satts upp i skelettkyrkan som ber turisterna att visa hänsyn, skeletten har trots allt varit människor, har problemen med selfies blivit allt större. Turisterna flyttar på bendelar, tar bilder när de pussar dödskallar och placerar hattar och solglasögon på skeletten. Nu har församlingen fått nog, och 2020 ska man införa restriktioner gällande fotografering på platsen. Det kommer inte att bli ett totalt fotoförbud, men de som vill ta bilder kommer först att behöva söka tillstånd från kyrkoförsamlingen.

– Vi tror att våra besökare kommer att respektera detta beslut och förstå orsakerna som ledde fram till detta steg, säger Radka Krejčí, enligt CNN.

Staden Kutná Horas historiska centrum är ett världsarv och därför måste det bevaras. Fotorestriktionerna kommer även att innefatta Cathedral of the Assumption of the Virgin Mary och Cathedral of St. John the Baptist som tillhör samma församling. Exakt hur restriktionerna kommer att se ut är oklart, med undantag av tredagarsregeln.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Världsarv

Resa | Tjeckien

Prag

MER OM RESA

Här är höstens billigaste weekendstäder

9 platser där vintern är som vackrast

Så reste svenskarna i sommar

Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Staden översvämmas av turister – efter Frost

Turist bajsade på världsarv – kan få fängelse

Tips: 5 naturreservat du inte får missa

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt