Du kan bli av med din linsvätska på flygplatsen

Kolla innehållsförteckningen på din linsvätska innan du flyger.
Kolla innehållsförteckningen på din linsvätska innan du flyger.

En viss typ av linsvätska är förbjuden ombord på planet.
Nu påminner flygplatser i Storbritannien om det farliga innehållet.
Kolla innehållsförteckningen noga innan du når säkerhetskontrollen.

Det råder stränga regler kring vad för typ av vätskor – och vilken mängd – man får ta med sig i handbagaget när man flyger. Vissa typer av linsvätska innehåller en substans som är totalförbjuden ombord.

Väteperoxid kan tillsammans med andra ämnen bli explosivt och har varit förbjudet att ta med in i kabinen sedan 2006. Då avslöjades en terroristgrupp som planerade att spränga flera flygplan i Storbritannien och USA med hjälp av substansen som skulle smugglas ombord i läskflaskor.

Finns i blekmedel

Väteperoxid finns bland annat i blekningsmedel för hår och tänder, men även i vissa typer av linsvätska. Under julruschen varnas resenärer vid Exeter Airport i Storbritannien för att ta med sig den här typen av linsvätska, rapporterar Express.

På svenska flygplatser får man inte ta med väteperoxid varken i handbagaget eller i en incheckad väska. Man får ta med vätska, krämer, geléer och sprayer i behållare som rymmer max 100 ml i handbagaget. Förpackningarna ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd och återförslutningsbar.

Flytande mediciner, barnmat och dietmat och mediciner som man behöver under resan, måste också visas upp i säkerhetskontrollen, men de behöver inte läggas i någon återförslutningsbar plastpåse.

Här hittar du alla våra spännande reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE