Vi fann bästa drinken – på Bacardiön

Av: Annika Goldhammer

Publicerad:
Uppdaterad:

Njut av kall piña colada och varma bad i Dominikanska republiken

Äntligen!

Efter en veckas sökande i Dominikanska republiken har vi hittat den perfekta piña coladan.

På ön Cayo Levantado – känd som ”Bacardi island”.

På Cayo Levantado semestrar Shannon Mott, 24, från Kalifornien. Hon är på kryssning med föräldrarna. ”Här är jättevackert, vitare sand än hemma.”
Foto: Foto: BÖRJE THURESSON
På Cayo Levantado semestrar Shannon Mott, 24, från Kalifornien. Hon är på kryssning med föräldrarna. ”Här är jättevackert, vitare sand än hemma.”

Vi har druckit oss genom Samaná, en halvö i nordöstra Dominikanska republiken och årets karibiska charternyhet.

Från den första – fadd och färdigblandad i plastglas – på all inclusive-hotellet i turistorten Las Terrenas, via en mer karaktärsfull piña colada på strandbaren i Las Galeras, till en av favoriterna, serverad i en färsk ananas på Playa Rincón, stranden som utsetts till en av världens tio bästa.

Men den bästa hittar vi på Cayo Levantado. Den fotogeniska lilla ön välkomnar med dominikansk dans och en strand som är som sinnebilden av Karibien: vit korallsand, turkost vatten och ljusgröna palmblad.

Bacardi island

Ön kallas även ”Bacardi island” eftersom en känd romproducent sägs ha spelat in romreklam här. Sedan dess har ryktet om den oförstörda paradisön spridits och numera är Cayo Levantado snarare en kommersiell turistmagnet.

Den första båten kommer tidigt, fullastad med tyskar och fransmän som genast ilar mot stranden. Kort därefter lägger nästa båt till och släpper av en drös solbrända amerikanska kryssningsresenärer.

De vita solstolarna på stranden fylls snabbt. På fyra av dem ligger två danska par i medelåldern.

Den mest avslappnade ön

– So far, so good, säger Jørn Kjaernielsen från Jylland. Vi är på kryssning och det här är den första av många stränder som vi får se. I morgon väntar nästa, på S:t Thomas.

Han lär förmodligen inte minnas Cayo Levantado som den mest avslappnade av dem. Den korta gångvägen från bryggan till stranden kantas av souvenirförsäljare med bord dignande av t-shirts, haitisk konst, cigarrer, romflaskor och träfigurer.

Mellan solstolarna kryssar dominikaner släpande på djur som lärt sig att posera på bild tillsammans med den som vill betala för det. Apa? Sjölejon? Papegoja?

Drinken är ett kap

Resas reporter testar Josés piña colada. Mmm...

Eller så lägger man pengarna på ”hamburguesa”, drinken coco loco, languster eller helkroppsmassage. Allt finns på ett kokosnötskasts avstånd – även piña coladan. Och den är ett kap.

På köpet kan du få en lektion av strandens egen Tom Cruise, José Eusebio. Han är kanske inte lika vass på att jonglera som Cruises bartender i filmen ”Cocktail”, men han vet hur en piña colada ska blandas.

På en halv minut har han fyllt en färsk ananas med ananasmos, kokosmjölk och is. Sist, men inte minst:

– Medicina, vitamina! säger José och håller upp en flaska Brugal, dominikansk rom, med ett stort leende.

Jag sticker i ett sugrör, sippar en klunk och känner hur leendet sprider sig. Den svalkande blandningen av rom, kokos och ananas blir inte bättre än så här.

Men så är vi ju också på rom-ön. Eller ska vi kalla den piña colada-ön?

Ladda hem resguider till Dominikanska!

Gör en piña colada à la Bacardi island

1. Skär av toppen på en ananas och gröp ur den hårda stammen i mitten.

2. Mosa ananasköttet med en vass kniv.

3. Fyll med is.

4. Häll i kokosmjölk, späd eventuellt med vatten.

5. Toppa med rom, eller sockerlag som alkoholfritt alternativ.

6. Kör i ett sugrör och njut!

Publicerad: