4 måsten på Island

Gejsrar, surhaj och den blå lagunen.

avAnnika Goldhammer

Publicerad:
Uppdaterad:

Island är lika hett året runt. Nya flyglinjer och Reykjaviks omtalade nattliv har gjort ön till en populär helgdestination. Men det gäller att veta vad man ska hinna pricka in under helgen. Här är fyra måsten på Island.

1 BLÅ LAGUNEN

Foto: Sara Ringström
Ett dopp i den blå lagunen gör underverk för hyn.

Ja, det är Islands mest välbesökta turistattraktion. Nej, det är trots det ingen turistfälla som bör undvikas.

För det är verkligen en häftig upplevelse att sjunka ner i det varma, mjölkvita vattnet och försvinna in i ångan. Vattnet sägs ha välgörande effekter på huden och lagunen kantas av kärl med kiselrik lera som alla smetar in i ansiktet eftersom det lär göra susen för huden. Och faktiskt, det känns som att man har genomgått en isländsk turbokur när man lämnar badet.

Från Reykjavik går det expressbussar till Blå lagunen flera gånger dagligen.

Pris: Entré från 190 kr.

Foto: Annika Goldhammar

2 HALLEGRIMSKIRKJA

Kyrkan är värd att besökas lika mycket för sin vackra arkitektur som för den utmärkta utsikten som väntar när man stigit ur hissen högst upp i kyrktornet. Där uppe kan man titta ner på de färgglada husen som kantar Reykjaviks gator och få en bra överblick över stan och dess omgivningar. Men håll i hatten – det blåser ofta ordentligt i tornet.

Pris: Entré cirka 40 kr.

Foto: Annika Goldhammar
Om du följer den gyllene cirkeln har du chans att få se en gejser på nära håll.

3 GYLLENE CIRKELN

Klassisk rutt som ger en bra bild av öns natur. Efter att ha tagit del av den isländska historien vid nationalparken Thingvellir, där världens äldsta riksdag grundades, fortsätter färden till det mäktiga vattenfallet Gullfoss. Här kan man gå riktigt nära de dånande vattenmassornat. Och vid Geysirområdet kan man se när Islands mest aktiva gejser, Strokkur, sprutar vatten mot himlen.

Reykjavik Excursions ordnar dagliga turer.

Pris: 750 kr.

Foto: Annika Goldhammar
Smaka om du törs.

4 TESTA SURHAJ

Islänningarnas motsvarighet till surströmming är en oförglömlig upplevelse för den som vågar.

Rätten består av små bitar hajkött som har legat nedgrävda i veckor innan de får hänga på tork och utveckla den karaktäristiska, fräna lukten. Tvekar du att prova kan du trösta sig med att det luktar värre än det smakar. Och att några droppar av det isländska brännvinet Svarta döden brukar skölja bort den värsta eftersmaken.

Pris: 15 kr för en burk i affär.

Publicerad: