Undvik vägglöss på resan – välj rätt resväska

Det är vanligt att man får med sig vägglöss hem efter resan
Det är vanligt att man får med sig vägglöss hem efter resan

Ska du ut och resa i sommar?
Då gäller det att se upp med vilken resväska du väljer –och var du packar upp den.
–Vägglöss trivs bättre i naturmaterial så det kan vara bra att välja en i plastmaterial så minskar man risken för att få med sig vägglöss hem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Nu är sommaren snart här och många svenskar ska ge sig ut och resa.

En sak som kan vara bra att se upp med på semestern är vägglöss. De senaste åren har vägglöss ökat enormt och enligt Anticimex senaste statistik har saneringen av vägglöss ökat med 45 procent på tre år.
En av anledningarna är att vägglössen följer med hem efter semestern.

– Ja det är en av orsakerna till att vägglöss har ökat väldigt mycket de senaste åren. Men det finns även andra anledningar som gör att spridningen ökat.

En vanlig myt

En vanlig myt är att man bara kan få vägglöss om man bor på billigare och lite sjaskigare ställen men det är, enligt Håkan Kjellberg, helt fel.

– De lever av blod så det har inget med smuts att göra alls. Det finns lika stor risk att du får vägglöss om du bor på ett lyxigare hotell.

Hur ska man då göra för att veta om det finns vägglöss på rummet?

– Jag brukar alltid kontrollera några saker när jag kommer in på rummet. Först och främst så lägger jag aldrig min resväska på sängen. Sen kollar jag mellan bäddmadressen och lakanet. Då är det små svarta prickar man ska hålla utkik efter. De är ofta samlade i en liten grupp. Prickarna är spår av vägglöss avföring och de syns ofta där många vägglöss har varit samlade.

Är det framförallt sängen man ska kontrollera?

– Ja, det är runt sängplatsen de samlas eftersom de lever på blod. Det är därför det är viktigt att inte ha sin väska där få då kan man råka bjuda in dem.

Be om ett annat rum

Om du upptäcker att det antagligen finns vägglöss på rummet så uppmanar Håkan Kjellberg att genast söka kontakt med uthyraren.
– Man får försöka säga att man tror att det kan finnas vägglöss, detta är ett vanligt problem så det troliga är att du genast blir erbjuden ett rum.

Hur är det med kläderna i resväskan, ska man undvika att packa upp dem?

– Man kan absolut packa upp dem och hänga eller lägga dem i en garderob. Det finns några studier som tyder på att smutsiga kläder lättare drar till sig vägglöss men då handlar det om att man lägger smutsiga kläder i en hög. Det viktiga är att man kollar innan man packar ner igen och att man gärna packar och packar upp väskan på en hög plats som inte är sängen.

Spelar det någon roll vilken typ av väska man har?

– Ja, det kan vara bra att välja en modern väska i plast eller annat hårt material. Det är inte lika hemtrevligt för vägglöss.

Ställ väskan i karantän

Om du kommer hem och misstänker att du fått med dig vägglöss så tipsar Håkan Kjellberg om att packa upp i badrummet där du har bra ljus och lätt ser om det trillar ut vägglöss.

– Det kan vara bra att sätta väskan i karantän. Helst ska den kylas ner ordentligt men om man inte kan frysa väskan så satsa på att rengöra och sen plasta in den så att den får vara lite i karantän. Om du kan så är det bra att tvätta kläderna i 60 grader.

Tips för att undvika vägglöss på resan

  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

  • Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
  • Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Källa: Anticimex

Publisert:

LÄS VIDARE