Solsäkra Calpe

Resa | Spanien

Njut av pinfärska skaldjur vid foten av Costa Blancas sockertopp

Klippan Peñon de Ifach dominerar vyn på badorten Calpe som knappt får en droppe regn under sommarsäsongen.
Klippan Peñon de Ifach dominerar vyn på badorten Calpe som knappt får en droppe regn under sommarsäsongen.

 Det är kolsvart ute och klockan är bara fyra på morgonen. Ändå är det full fart i Calpes hamn vid foten av klippan Ifach. Stadens tvåhundra fiskare håller på att göra sig redo för dagens arbete.

Calpe, sex mil norr om Alicante och tio mil söder om Valencia, på Costa Blanca, vaknar till samma ljud varje morgon. Dunket från fiskebåtarna och fiskmåsarnas skrik.

Livet i fiskehamnen i Calpe står i stark kontrast till grannstaden Benidorms hamn där nattklubbarna precis har slagit upp portarna.

Mäktiga Peñon de Ifach, 332 meter hög, är symbolen för Costa Blancas Gibraltar och morgonpromenaden upp till toppen av klippan blir oförglömlig. Två timmar tar det upp.

När solen når över klippan har du en fantastisk utsikt. På ena sidan om klippan breder nybyggda lägenhetskomplex ut sig på beachen Playa La Fossa-Levante. På den andra sidan verkar tiden ha stått stilla. Vitkalkade hus och slingrande gränder. Äntligen – en äkta spansk by.

Gränderna är dekorerade med blommor och konstnärer har smyckat husväggarna med mosaiker och målningar. I trappgränden Carrer de Purchalt, där barnen hoppar hage, känner man sig som förflyttad till Astrid Lindgrens Bullerby – fast i Spanien.

På Plaza España och Plaza Els Mariners i de gamla kvarteren dukas det upp till lunch strax före klockan två. Och eftersom vi befinner oss i risodlardistriktet så är det självklart att restaurangens specialitet ofta är en risgryta.

Mellan klockan två och fyra på eftermiddagen sover Calpe. Här har turismen aldrig fått ta överhanden, så har du ärenden i stadens butiker måste dessa vänta tills efter siestan.

Fisk- och skaldjursälskaren rekommenderas hålla ut till kvällen. Då är fisken pinfärsk. Klockan fem varje vardagskväll är det auktion i fiskehallen Lonja i hamnen.

Restaurangägarna väljer och vrakar bland fångsten och bara någon timme senare kan du njuta av vad havet gett just denna dag.

Och det största utbudet hittar du bara femtio meter från fiskhallen i hamnen, här ligger fisk- och skaldjursrestaurangerna som ett pärlband.

Peka bara ut vad du vill ha i restaurangens fisk- och skaldjursdisk och slå dig ned och njut av solen som sakta söker sig ned i havet. Du väntar på ditt livs bästa fiskmiddag.

Guide: Calpe

Eva Österlind (resa@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Spanien

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Spanien