Bulgarien: I Sunny Beach tar festen aldrig slut

1 av 4 | Foto: Morgan Norman
Tre grabbar som fått för mycket sol och partyliv, av hm... tecknet att döma.

BULGARIEN

Bad på dagen, fest på natten. Till skillnad från Varna, där man visserligen kan festa men en aning mer lågmält så är Sunny Beach festernas fest. Om du tröttnat på billig, sömning charter med mestadels pensionärer och sugen på party så ska du definitivt besöka Sunny Beach.

Det är 30 grader i luften, minst 40 inne på diskot. Klockan närmar sig två på natten och vid det svettiga dansgolvet vänder sig Daniel Normark, 20, om och frågar mig.

-Är det sant att det är öppet till klockan sju?

Svaret gläder.

Ja, klubbarna stänger först när strandfantasterna beger sig mot morgondoppet.

Men festen - den börjar långt tidigare än så.

På dagen är Sunny Beach ett nöjesfält för barnfamiljer på badsemester. På natten tar ungdomarna över. Badparadiset blir festparadis. På några timmar.

Klockan är åtta på kvällen och ljumma kvällsvindar har gjort entré på Svarta havskusten. Badshortsen är utbytta och jag krockar med människor som alla är på väg överallt utom hem.

På ett av alla otaliga hak vid strandpromenaden ser sig restauranggästerna oroligt om, viskar och ser lätt skrämda ut.

Sexton grabbar från Luleå (ålder 19 till 20 år) bokade sin resa hit för ett halvår sen, betalade 4000 kronor var för att fira muck, gymnasieslut och semester och nu har de bestämt sig för att just den här restaurangen ska bli deras stamhak.

Lätt röda i ansiktena, lite av solen men mest av ölen, tar de den första skålen - för Bulgariens priser.

- Pastan kostar 20 kronor och en stor öl fem, säger Daniel Normark. Suveränt.

Några har skjortorna på, andra har linnen och långa shorts. Alla har fixat frisyren.

Under en nattpromenad i Sunny Beach sticker tusentals neonlampor i ögonen, femtio inkastare vill få in oss på olika ställen och ett fyrtiotal krogar lockar med happy hour. Musik från tre olika barer blandas ihop i öronen, mixen blir ett soundtrack till en charterort på väg till fest.

Att räkna upp alla restauranger och krogar i Sunny Beach låter sig inte göras. Gata upp och gata ner räknas klubbar och diskon i tjugotal, krogar och restauranger i hundratal.

Det pratas om att prostitutionen gjort sitt intåg med storturismen. Det blir aldrig påtagligt men vi får berättat för oss att det är vanligt förekommande med propåer på gatorna.

Alla lampor i Sunny Beach gör det svårt att se stjärnorna på en annars klar och becksvart natt. Tröjan har klibbat fast sig i ryggen och termometern har stannat kring de trettio för resten av natten.

För varje timme föryngras flanörerna på strandpromenaden. Barnfamiljerna som mötte oss på dagen blir till förälskade par på kvällen men natten tillhör festande ungdomar. Ljudvolymen stiger och dansen börjar redan på gatan.

Klockan tio har lulegrabbarnas bord hunnit fyllas med tomflaskor, stegen är ostadigare men målet klart.

-Hör upp, ropar Anders Eriksson. Nu ska vi planera. Först en bar på vägen, sen blir det Lazur.

Lazur är jättediskot som är enormt populärt bland svenskar och med vakter som sett det mesta.

Stoppet på vägen blir en av alla svenskbarer, La Perla, som vet hur man ska locka in ungdomar på charterresa.

En ny allsång tar vid, en kille svingar sig i takräcket, en annan visar rumpan och "Det gör ont" med Lena Ph har aldrig låtit värre.

Efter en timme kommer en av killarna fram till oss.

Han frågar om jag verkligen kommer att skriva något om den där tjejen från igår.

-Gör inte det, min mamma skulle bli så besviken.

Två andra killar ligger dubbelvikta av skratt.

-Vi är bara avundsjuka, förklarar en av dem, det är inte så lätt att träffa någon när man är ute med sexton grabbar. Vi skrämmer ju bort tjejerna.

Vid midnatt är kön till Lazur lång men går fort och stället fylls snabbt. Pengarna flödar in till krogägarna i Sunny Beach.

Tröjor åker av, klubbens pool lockar och kvällen blir plötsligt ännu blötare.

Populariteten gör att många vill tjäna pengar på skandinaverna. Redan på tisdagen - den stora ankomstdagen - kryper väloljade svenska broilers fram till ungdomar från de nordiska länderna.

Spritfest utlovas - drick så mycket du vill under tre timmar för 250 kronor. Ingen öl bara sprit med suspekt ursprung.

250 kronor är väldigt mycket dricka i Bulgarien men ändå lockas många av några timmars massivt drickande.

Framåt småtimmarna - som börjar bli stora - är gatorna fortfarande fyllda av folk. Några är på väg mellan diskon, till sitt eller någon annans hotell.

Några ramlar, andra kräks. Det är lätt att det blir för mycket av det billiga. De flesta dansar och sjunger med i allsången. Och vissa får koncentrera sig på helt andra saker en kväll i Sunny Beach.

Har du kul?

-Jag vet inte, säger killen och skrattar. Jag är så full att jag bara går rakt fram.

Snabb fakta

Guide/ Sunny Beach

Per Ek

ARTIKELN HANDLAR OM

Bulgarien

Resor