New York – världens centrum, eller?

RESA

Vart reser du helst 2008 - rösta och vinn reseprylar!

Foto: New York är staden som har allt, tycker Cecilia Billgren.

Finns det något häftigare än en heldag på en paradisstrand i Karibien? Ja, det skulle väl vara en orörd skidpist i Val d’Isère, då. Eller – om man får tro Cecilia Billgren här under – en cool promenad under skyskraporna i New York. Aftonbladet Resas redaktion ger dig sina favoriter inför årets stora läsarundersökning.

Foto: Cecilia Billgren – reporter på RESA

Ni kanske känner igen känslan. Den där pirrande känslan av nervositet, förväntan och upprymdhet som man kan känna inför en dejt med en begynnande förälskelse eller en överraskningsfest man inte borde veta om.

Så känner jag för New York.

Det finns inget ställe på jorden som får mig att känna mig mer levande och mer närvarande än Manhattan med sina skyskrapor, bakgator, parker och långa, breda avenyer.

New York har allt och för en populärkultur-junkie som jag är det himmelriket. Tanken på alla filmer, tv-serier, sånger, pjäser och böcker som utspelar sig i staden är svindlande. Att få se alla dessa platser i verkligheten, de gula taxi-bilarna, röken som stiger från gatubrunnarna ovanför tunnelbanan, Empire State Building, Central Park, Wall Street, de klassiska brown-stonehusens yttertrappor, broarna ...

Att kalla New York världens huvudstad är en underdrift. Nej, jag vill snarare kalla den världens medelpunkt!

Cool gata: Prince Street på Lower East Side i den delen av stan som kallas Nolita (North of Little Italy) är en gata man inte bör missa. Här finns många bra caféer, restauranger och coola affärer. I hörnet vid Broadway ligger dessutom Dean & Deluca, delin där Felicity jobbade i den gamla tv-serien med samma namn.

Bar med utsikt: En Cosmopolitan i skybaren på Mandarin Oriental Hotel vid Central Park är det närmaste jag kommer ett liv som Carrie Bradshaw i ”Sex and the City”. Och utsikten över Central park är värd ett besök bara den.