238 svenskar strandsatta i USA

RESA

Riskerar att missa julafton

1 av 2 | Foto: På Fort Lauderdales flygplats väntar 300 trötta svenskar på att få komma hem.

238 svenskar riskerar att få fira jul på Fort Lauderdales flygplats i Florida.

I över ett dygn har de väntat på att få åka hem med Norwegian.

Först fanns det inget plan på flygplatsen – andra gången gick planet sönder.

– Det är katastrof. Jag tror inte något annat flygbolag skulle betett sig såhär, säger resenären Camilla Backman.

I lördags kväll skulle omkring 238 svenskar gå ombord på Norwegians flight DY7036 från Fort Lauderdale i Florida för att resa hem till Stockholm. Men mer än ett dygn senare väntar de fortfarande på att få påbörja resan.

Stockholmsbon Jenny Englund, 30, och hennes sambo var på plats i god tid innan avgången i förrgår, men väl på plats fick de ett beskt besked. Flighten hade ställts in.

– De sa att de hade kontaktat både mig och min sambo men vi hade inte fått något sms, trots att våra mobiler var på, säger Jenny Englund.

Trasig antenn och försvunnen personal

Efter flera timmars väntan fick Jenny Englund och de andra resenärerna veta att Norwegian hade bokat in dem på ett hotell för natten. Avgången var framflyttad till klockan 12 lokal tid i går. Men när de kom fram till flygplatsen kom nästa kalldusch: besättningen var inte på plats.

– Efter ett par timmar kom kaptenen och personalen och gick ombord på planet. Efter en stund kom ett nytt meddelande om att det var problem med antennen på flygplanet så planet fick inte lyfta, säger Jenny Englund.

Personalen bytte antenn men den nya fungerade inte heller. Därefter skulle besättningen få sin dygnsvila.

Julen hotad för resenärerna

Med en flygtid på nära elva timmar hotas snart julfirandet för de 238 resenärerna. Risken finns för att tomten får komma till Fort Lauderdales flygplats i stället.

– Jag tror inte att vi kommer hem till julafton. Kanske sent på kvällen, säger resenären Nicklas Hellkvist, som har två småbarn med sig på resan.

– Jag har ju andra barn som är hemma. Det är väl de som blir mest besvikna.

– Det är katastrof. Jag tror inte något annat flygbolag skulle betett sig såhär, säger frun Camilla Backman.

Flera flighter försenade

– Folk är trötta och utmattade. Barnfamiljer ligger i hörn här och försöker sova. Det är förstås skittråkigt att missa jul men vi har inga barn, det är mycket värre för dem, säger Jenny Englund.

På Norwegian beklagar man förseningen. Flygbolaget hoppades komma iväg på måndagsmorgonen klockan 08:30 lokal tid, men har fått skjuta upp den preliminära avgångstiden till klockan 15:30 lokal tid. Om allt går som det ska kommer passagerarna att landa i Stockholm på julaftonsmorgonen.

– Det är jättebeklagligt för våra passagerare. Vi gör allt vi kan för att få hem passagerarna till jul. Det vi väntar på nu är en reservdel för Boeing. Vi jobbar så snabbt vi bara kan, säger pressinformatören Daniel Kirchhoff.

Resenärerna befinner sig nu på ett hotell i närheten av flygplatsen. Björn Norén, 37, som ska till sin familj i Rovaniemi tror att julplanerna kommer att grusas.

– Som det känns nu är jag väldigt pessimistisk för hur det ska gå. Det är första och sista gången jag åker med Norwegian. Jag rekommenderar ingen att åka med dem, säger han.

Fler svenskar fast

Ytterligare en Norwegian-flight fick problem på Fort Lauderdales flygplats i Florida under måndagen. Norwegians flight 7042 skulle egentligen lyfta från Fort Lauderdales flygplats och flyga till Köpenhamn i går kväll. Men avgångstiden flyttades fram till klockan 05:00 på måndagsmorgonen lokal tid. Efter två timmar i luften vände planet tillbaka till Florida på grund av övervikt.

– Stämningen är trött, det har varken varit mycket sömn eller käk. Alla vill bara hem till jul. Det är lite dålig tajming med julafton, säger Fredrik Jonsson.

ARTIKELN HANDLAR OM