Var med och rösta fram Sveriges bästa upplevelse

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Linda Larsson

Resa

Sista chansen! På onsdag utses vinnaren

Vill du vara med och utse Sveriges bästa upplevelse?

Då är det bråttom. På onsdag utses vinnaren på svenska turistgalan, Trip Awards.

Svenska turistgalan är Europas största i sin genre. Initiativtagare är Rese- och Turistnäringen i Sverige.

På galan kommer årets comeback, årets uppstickare, bästa marknadsföringen och årets innovation inom svensk turism att utses.

Galans höjdpunkter är Trip Global Award där touroperatörer från åtta för svensk turism viktiga länder har röstat fram vilken svensk upplevelse de tycker är bäst.

Läsarnas favoriter

En nyhet i år är "Svenskarnas val" där Aftonbladets läsare får rösta fram sina favoriter.

– Det är hedrande att vara med i det här sammanhanget. Och spännande att se vad som skiljer svenskar åt från turister i övriga länder, säger Sture Bjarnelind, redaktör för Aftonbladet Resa.

Kandidaterna till ”Den bästa upplevelsen i Sverige” har varit klara sedan länge. Men än är det inte för sent att rösta.

Här är kandidaterna, vilken är din favorit? Rösta här.

Abba-museet, Stockholm: Museet över Sveriges mest kända popgrupp öppnades i år men har redan blivit ett måste för de som är på besök i huvudstaden.

Astrid Lindgrens värld, Vimmerby : Emil, Ronja, Pippi... Sagoparken i Vimmerby med miljöer från Astrid Lindgrens berättelser är en utflyktsklassiker. I år sattes nytt besöksrekord med nästan en halv miljon besökare.

Ishotellet, Jukkasjärvi: Det berömda norrländska ishotellet lockar besökare från hela världen. Visste du förresten att det är världens första ishotell?

Skansen, Stockholm: Friluftsmuseet på Djurgården är dit du går för att spana på vargar, uppleva Sverige så som det var för 100 år sedan – eller för att sjunga allsång.

STF Aurora sky station, Abisko: Sägs vara en av världens bästa platser för att få se norrsken. Häruppe finns inget artificiellt ljus som stör.

Strömma kanalbolagets skärgårdsupplevelser: Finns det något vackrare än den svenska skärgården? För de som saknar egen båt erbjuder Strömma kanalbolag många olika båtturer runt om i Stockholms skärgård.

Säfsen resort: Familjevänlig skidresort men inte bara. Åk hit på sommaren för att fiska, cykla eller bara vandra omkring i Dalarnas vackra skogar.

  Vasamuseet, Stockholm: 1600-talsskeppet som får både stora och små att bli intresserade av historia. 1961 bärgades skeppet men museet invigs först 1990.

Tidigare vinnare i Trip Global Awards: Skansen (2012), Astrid Lindgrens värld (2011), Göta Kanal Rederi (2010), Vasamuseet (2009), Ishotellet (2008).

5 kända svenskar: Här är våra favoriter!

Ebbot Lundberg, 47, artist:

Vasamuseet. Det är en upplevelse att se hur skeppet förändrats och det känns alltid bra att komma tillbaka dit. Lite känns det som min båt.

Malin Berghagen, 47, programledare:

Jag skulle vilja till Ishotellet. Eftersom jag inte är någon vintermänniska så hoppas jag att det skulle omvända mig.

Lasse Åberg, 73, konstnär:

Som att jämföra Jesus med Kalle Anka – men jag tycker vår skärgård är fantastiskt härlig och något jag tycker vi kan skryta med.

Carin da Silva, 29, programledare:

Astrid Lindgrens värld, som att gå omkring i en saga!

Martin E-type Eriksson, 48, artist:

Strömma skärgårdsupplevelser. Skärgården är något helt unikt för Sverige och inget som kan hittas eller byggas någon annanstans.

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

LÄS VIDARE

Mäktiga upplevelser på fina Vasamuséet