Ryanairpiloter driver anonymt nätverk

Av: Emma Kirkhoff

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälften av piloterna försöker driva fackliga frågor

Ryanair har i flera år varit i fejd med norska fackföreningar.
Foto: AP
Ryanair har i flera år varit i fejd med norska fackföreningar.

Piloter på Ryanair har tröttnat på bolagets ledning.

1 500 piloter organiserar sig nu i ett anonymt fackförbund.

Medlemmarnas identitet hålls hemlig – annars riskerar de att förlora jobbet, rapporterar Ekot.

På senare tid har kritiken mot det irländska lågprisflygbolaget Ryanair varit hård.

Anställda i bolaget vittnar om säkerhetsbrister och dålig personalpolitik – kritik som möts med hot om uppsägning. Och ibland mer än så. Nyligen fick en pilot sparken efter att ha uttalat sig kritiskt i brittisk tv.

”Vi piloter fick nog”

Nu har piloterna tröttnat. Enligt Ekot i Sveriges Radio har hälften av bolagets totalt 3 000 anställda piloter organiserat sig i ett anonymt nätverk där man diskuterar fackliga frågor.

– Jag var med och startade RPG, Ryanair Pilot Group, det var i höstas då vi piloter fick nog. I dag har vi en anonym mailinglista på minst 1 500 medlemmar. Vi har en jourtjänst på RPG där det hela tiden finns en person redo att radera mailinglistan vid behov, säger en anonym pilot till Ekot.

Flög i 14 timmar

Piloterna vittnar om flera missförhållanden. Bland annat att de inte får veta hur länge de ska vara stationerade på sin bas, att de skattar i ett land men bor i ett annat och att de kan mista jobbet om de är sjuka.

En annan anonym pilot berättar för Ekot att det förekommer att bolaget bryter mot maxflygtiden på 12 timmar.

– Vid en försening beslöt kaptenen att förlänga till 14 timmar. Flyger man så långa pass förlorar man i skärpa och uppmärksamhet, man blir utmattad och gör lättare fel. Ansvaret är stort, det är tufft att sitta på spänn 14 timmar i cockpit, säger piloten till Ekot.

Kallar dem internettroll

Enligt Ekot röstar medlemmarna i RPG nu om de här frågorna och kommer sedan att försöka driva dem anonymt med arbetsgivaren, via juridiska ombud.

Men frågan är hur det kommer att gå. Enligt en av piloterna som Ekot varit i kontakt med är Ryanairs ledning fientligt inställd till RPG.

– Ledningen kallar vårt nätverk för "anynomya internettroll". Ryanair lyckades också stänga ner vår Facebook- och Twittersida. I dag har de öppnats igen. Det tunga är att man inte känner någon trygghet och säkerhet i sitt arbete, att de kör med skrämseltaktik, säger piloten till Ekot.

”Skrämda till tystnad”

Anders Kjellgren vid fackförbundet Svensk Pilotförening är kontaktperson för de svenska piloter som jobbar för Ryanair och som är med det anonyma nätverket RPG.

– De känner sig så hotade av ledningen och vågar inte uttala sig, så fort deras namn kommer ut riskerar de att bli friställda från sin tjänst. Det här är ett försök att samla sig fackligt för att kunna bli en starkare motkraft till bolagets ensidiga styre, säger Anders Kjellgren till Aftonbladet.

Han är väldigt kritisk till Ryanair, som han menar är ett medeltida hierarkiskt uppbyggt bolag, med en vd på toppen som styr.

– Längst ner är alla anställda och anlitade som får rätta sig i leden och som inte vågar uttala sig om något. De är skrämda till tystnad, säger Anders Kjellgren.

”Hämmar flygsäkerheten”

Enligt Anders Kjellgren omges Ryanair av en kultur där man lägger locket på vid incidenter. Piloternas fortsatta anställning hänger på antalet rapporterade händelser och är du dyr får du inte jobba kvar.

– Den här företagskulturen, tillsammans med otrygga villkor, hämmar flygsäkerheten, säger han och poängterar att piloterna gör vad de kan men att de behöver hjälp.

– Det här är professionella yrkesutövare som behöver allt stöd de kan få. Det är deras rättighet att organisera sig fackligt. Men Ryanair har gått ut och sagt att man aldrig kommer att ha en facklig dialog, de vägrar.

"Pilotgruppen finns inte"

Ryanairs kommunikationschef Robin Kiely förnekar i ett mejl till Aftonbladet att gruppen existerar.

"Ryanair Pilot Group finns inte. Det här är en grupp av piloter från KLM, Air France och Aer Lingus."

Han påstår att alla anställda i bolaget är fria att gå med i fackförbund, under irländsk lag.

"IAA har bekräftat att Ryanairs säkerhet är i nivå med de säkraste flygbolagen i Europa."

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN