Klassiskt flygplan har flugit färdigt

Uppdaterad 2013-12-10 | Publicerad 2013-12-06

42 år efter premiären drar sig en av flygvärldens mest klassiska modeller tillbaka.

I helgen gick sista reguljära flighten med DC 10, som bland annat SAS hade i sin flotta i många år.

Bland många flygintresserade har DC 10 varit en favorit. Det fräcka utseendet med en av planets tre motorer inbyggd i stjärtfenan gjorde modellen lätt att känna igen.

Totalt 446 exemplar rullade ut från McDonnell Douglas-fabriker i USA åren 1971-1989. Bland det 30-tal flygbolag som haft modellen i sin flotta märks SAS och Finnair.

Men sist att använda planet i reguljär passagerartrafik har varit Bangladesh Biman Airlines. Men i lördags den 7 december gjorde även deras sista kvarvarande exemplar av DC 10 sin sista ordinarie passagerarflygning.

En sista chans för fansen

Den som vill flyga DC 10 en sista gång får dock en chans till, i februari 2014. Då planerar Biman att flyga planet på en specialtur från Bangladeshs huvudstad Dhaka till Birmingham i England.

– Vi vill att biljetterna till den flygningen går till riktiga flygentusiaster, säger Bimans vd Kevin Steele i ett pressmeddelande.

Sugen? Biljetterna släpps efter nyår, men vad de kommer att kosta är inte bestämt, skriver CNN travel.

Så småningom lär den sista DC 10:an hamna på flygmuseum i USA.

För bara drygt en månad sedan pensionerade SAS en annan klassiker från McDonnell Douglas, när bolaget genomförde sista flygningen med en MD80. Den skulle sedan hamna på flygmuseet i Oslo – men nu verkar de planerna ha havererat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln