Kontrasternas Beirut hett igen

Snart kan du flyga direkt hit från Sverige

1 av 3 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Att njuta av solnedgången från ett av Beiruts många kaféer rekommenderas.

På 60-talet var det en av de hetaste städerna kring Medelhavet.

Men under inbördeskriget 1975-90 slogs Beirut i spillror.

Nu reser sig Libanons huvudstad ur ruinerna, turisterna börjar återvända - och i höst kan du flyga hit nonstop från Sverige.

H ar du någon gång funderat på var alla skrotfärdiga 70- och 80-tals Mercedes har tagit vägen? Här får du svaret: de går som taxibilar i Beirut och de kör så fort de kan och tutar hela tiden.

Men man kommer faktiskt för det mesta dit man ska.

Vid sidan om den hektiska trafiken är Beirut en kontrasternas stad som steg för steg reser sig upp ur krigsruinerna. Stadens centrum blev nästan helt utplånat under det nästan 16 år långa kriget -nu är det helt återställt.

På de exklusiva uteserveringarna längs gågatan Rue Maarad, under kriget stridsfront mellan kristna och muslimer, sitter nu forna fiender sida vid sida och sippar på en kopp libanesiskt kaffe, eller vattenpipa.

I andra delar av staden trängs nya lyxiga byggnader, med andra vars fasader fortfarande är svårt sargade av granat- och kulhål.

I början av 1900-talet gick Beirut under benämningen "Mellanösterns Paris" och besöktes av internationella celebriteter och jetsetturister. Nu tycks stadens invånare vara fast beslutna att bemöta varje turist så bra att staden återtar sin forna ställning.

Det är därför inte ovanligt att någon kommer fram och erbjuder sig att hjälpa till, eller öppnar sitt hem för besök.

Det pulserande nattlivet håller hög klass. På Rue Monot ligger ett flertal bra nattklubbar och barer där festfixade libaneser dansar till arabiska och västerländska toner till långt fram på morgonen. Tveka inte att ta på dig långklänningen, du kommer smälta in.

Staden, som är byggd på en udde, är omgiven av det underbart grönskimrande Medelhavet.

Tycker du inte om att festa är de långa fina strandpromenaderna en samlingspunkt för unga, gamla, fiskare, motionärer och flanörer. Dag som natt. Att sitta på ett av de många kaféerna och restaurangerna och njuta av en vacker solnedgång är att rekommendera.

Men det allra bästa med Libanon och Beirut är nog ändå maten. Det libanesiska köket är ansett som ett av de bästa i Mellanöstern och det är en fröjd att njuta av en bra blandning "meza", smårätter. Vinbladsdolmar, homos (kikärtor), kyckling, lamm, tomat- och persiljesallad - och för den vågade grodlår, rå lever och lammtunga.

Maten håller hög klass även på billiga snabbmatsställen. Det är bara att ta för sig och njuta.

Sofia Lundberg