"Krokodil smakar bäst, opossum är seg"

På marknaden i Darwin hittar du australiskt djurliv - på grillen

Foto: JOHAN FURUSJÖ
"Lite som fisk". Robin och Robert Brown provar specialspett på solndesgångsmarknaden vid Mindil beach.

DARWIN

Får det lov att vara ett krokodilspett? En kängurukorv? Eller kanske ett par fina stekta larver?

I australiska Darwin får du chansen att se landets djurliv på nära håll - närmare bestämt på tallriken.

Följ med till Roadkill café - grillen med mottot "You kill it, we grill it".

Aftonbladets Johan Furusjö och ett krokodilspett.

En doft av grillat kött sprider sig över strandpromenaden på Mindil beach i Darwin, norra Australien. Ett fåtal soldyrkare ligger fortfarande kvar på stranden för att suga åt sig de sista röda strålarna från den tropiska solen, men de flesta har redan flyttat sig till gatan på andra sidan palmerna och veckans stora händelse: strandmarknaden.

Varje torsdagskväll under torrsäsongen samlas turister och Darwinbor på solnedgångsmarknaden för att mingla, kolla in prylstånd - och, framför allt, för att äta.

Mat från 20 länder

Här trängs över 60 matstånd bredvid varandra och närheten till Asien - Indonesien ligger tvärs över Timorsjön - märks utan tvekan i matlagningen. Majoriteten av de 20 köken som finns representerade är asiatiska.

Men vid restaurangtältet Roadkill Café är det inte wok, stekta nudlar eller nasi goreng som säljs - utan australiska "specialiteter" som känguru, emu och krokodil.

Politiskt korrekt? Inte direkt. Gott? Inte allt.

Men ändå.

- Tanken är att folk ska kunna prova utan att det ska kosta en massa. Om ett spett kostar två dollar (drygt tio kronor) kan de smaka utan att äta upp om de inte tycker om det, berättar ägaren David Cecchi.

Att vanliga australier i stort sett aldrig äter majoriteten av rätterna på menyn har inte med saken att göra.

- En del australier äter visserligen känguru och buffel när de är sugna på vilt - men det är inte så vanligt, säger David Cecchi.

Darwin exotiskt

Han hymlar inte med att den här maten mest är för turisterna - men den som tror att det mest handlar om tyskar, svenskar och engelsmän misstar sig.

De flesta kunderna den här kvällen kommer från södra Australien, där tropiska Darwin anses vara exotiskt.

Föga överraskande är krokodil menyns populäraste rätt - trots att den smakar minst.

- Det krävs en del tricks när man lagar till den. Vi använder mycket kryddor och örter för att göra den mjukare. Krokodil är annars väldigt seg, säger David Cecchi.

Smaken? Tja, rätt smaklös och fiskig i konsistensen om du frågar undertecknad. Känguru är betydligt godare, med mörkt kött och tydlig viltsmak.

Hur smakar det?

Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM