Utsattes för sexövergrepp på charterresan

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Emelie och Maria: ”Vi kände oss som brottslingar”

Resan till Jordanien förvandlades till en mardröm när Emelie Jingmyr (till höger) blev sextrakasserad. Hon och flickvännen Maria Eketjäll tvingades till långa polisförhör och polisen tog deras pass och mobiler.
Foto: CONNY SILLÉN
Resan till Jordanien förvandlades till en mardröm när Emelie Jingmyr (till höger) blev sextrakasserad. Hon och flickvännen Maria Eketjäll tvingades till långa polisförhör och polisen tog deras pass och mobiler.

Det skulle bli en oförglömlig upplevelse. Men födelsedagsresan förvandlades till en mardröm.

Emelie Jingmyr, 21, blev grovt sextrakasserad i en hotellhiss i Jordanien.

– Hela semesterveckan blev förstörd. Och vi fick ingen som helst hjälp, säger flickvännen Maria Eketjäll.

Den veckolånga resan till Akaba i Jordanien var en födelsedagspresent från Maria, 31, till flickvännen Emelie.

Den 6 oktober checkade de in på hotellet.

– Vi hade inte hotell på stranden, men hade fått lov att använda ett annat hotells strand och pool, säger Maria.

Slet av bikinin

– På Emelies födelsedag den 8 oktober var vi där. En man som jobbade i baren erbjöd då Emelie att ta hissen upp till poolen på taket och hon följde med.

– Inne i hissen sliter han plötsligt av henne bikinin och kommer med ett sexförslag mot betalning. Det var ingen våldtäkt, men ändå väldigt hemskt det hon råkade ut för.

Maria och Emelie tog sig tillbaka till sitt hotell. Apollos lokala agent rådde dem att polisanmäla mannen, som även sextrakasserat en annan svensk kvinna i baren.

Det var då det stora kaoset utbröt.

Kunde inte ringa

– De tog verkligen polisanmälan på allvar, sa att det som hänt inte var bra för Jordaniens rykte som land. Sedan flög poliser in med helikopter från Amman, säger Maria.

– Vi ombads att åka med i en bil för att peka ut killen. Då var klockan halv tolv på kvällen. Sedan tvingades vi stanna kvar på polisstationen medan han förhördes. Vi hörde hur de slog honom i ett rum intill och hur de sköt, gummikulor eller vad det var. Det var fruktansvärt.

Varken Maria eller Emelie kunde i det läget kontakta ambassaden eller researrangören Apollos representant på plats.

– De tog ju våra pass och mobiler. Först halv fem på morgonen tog vi oss tillbaka till hotellet. Och då hade de sagt åt oss att infinna oss till rättegången klockan åtta på morgonen. Annars hotade de oss med fängelse. Allt var bara så jobbigt.

Sju års fängelse

– Killen dömdes till sju års fängelse och sedan utvisning eftersom han var egyptier. Själva sov vi nästan ingenting under de 40 timmar det här pågick. Vi kände oss som brottslingar.

Både Maria och Emelie känner att de inte fick tillräckligt med stöd av researrangörens representant på plats.

– När vi kom till hotellet på morgonen gav hon oss tio minuter. Sedan sa hon att vi måste gå och sova och så gick hon. Vi som inte ens kände oss säkra på att vi skulle få åka hem. Polisen hade ju tagit våra pass.

– Vi har mått jättedåligt efteråt. Emelie har varit sjukskriven från sitt jobb i Norge, säger Maria Eketjäll.

Erbjöds 2500 kronor

Kajsa Moström, Apollos informationsdirektör, känner till händelsen i Akaba.

– Vi har börjat få en bild av vad som hänt. En person har begått en kriminell handling och dömts för det, säger hon.

– De har varit i kontakt med oss, men då var de så otroligt upprörda att vi inte riktigt förstod vad de hade varit med om. Vi har heller inte fått en rapport av vår lokale agent.

Finns det chans för dem att reklamera resan?

– Ja, självklart. Men den diskussionen ska vi ta med dem.

Maria Eketjäll:

– En person ringde från Apollo och erbjöd oss 2500 kronor. Hon sa att det var ersättning för de tre dagar vi förlorade på semestern. Jag har inte svarat på det än, vet inte hur vi ska göra.

Fotnot: Efter det att artikeln skrevs fick Apollo en rapport från deras lokala agent. Han hävdade att han gjort allt för att stödja Maria Eketjäll och Emelie Jingmyr och att han satt med under hela rättegången.

Men både Maria och Emelie menar fortfarande att de inte upplevde tillräckligt stöd – ”alla bara pratade arabiska” – och att de endast sporadiskt förstod vad som egentligen pågick.

Publicerad: