Guide/Kuala Lumpur

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DANIEL OHLSSON

Resa | Malaysia

Tips på boende, krogar, shopping och sevärdheter

Land: Malaysia.

Världsdel: Asien.

Folkmängd: 1,8 miljoner i Kuala Lumpur (26,9 miljoner i hela landet).

Tidsskillnad: +7 timmar på vintern (+6 på sommaren).

Språk: Malajiska. Engelska talas även bra på turistorter och i städer.

Valuta: 1 ringgit (MYR) = cirka 2,1 kr.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare om du stannar kortare än 90 dagar.

Läs mer:

www.tourism.gov.my

Före resan

Därför: Med magiska stränder, uråldriga skogar och en av Asiens hippaste metropoler seglar Malaysia upp som en rejäl utmanare till Thailand.

Bästa tid: Det går att åka till Malaysia hela året. På östkusten stänger dock de flesta resorter ner under regnperioden mellan november och mars. Västkusten har två regnperioder, april till maj och oktober till november. Under julen och sommaren infaller den absoluta högsäsongen i landet och det kan då vara svårt att få tag på hotell.

För vem? Malaysia är egentligen för alla. Det är enklare att åka runt här än i Thailand och folk pratar generellt bättre engelska än i grannlandet. Det finns något för alla – stränder, djungler och storstäder. Avkoppling, ekoturism, fest och grym shopping.

Åka hit & runt

På egen hand: Lagom till hösten lade Malaysia Airlines ner sin direktlinje Stockholm–Kuala Lumpur till följd av den finansiella krisen, vilket gör det lite besvärligare att ta sig hit. Under december och början på januari är dessutom trycket på biljetter till Asien väldigt stort vilket gör att priserna kan skjuta i höjden.

Prisexempel: Stockholm–Kuala Lumpur t/r via London och Hongkong i början på december 6756 kr med Cathay Pacific. 8359 kr via Bangkok med Thai Airways.

Hitta billigaste flygbiljetten på Destination.se

Ta dig runt på plats: Kuala Lumpur är inte särskilt stort till ytan, men att promenera kan vara lite vanskligt då det är hård trafik och inte alltid helt anpassat för gångare. Det finns dock ett väl utbyggt tunnelbane- och monorailsystem som tar dig dit du vill för en billig penning. Dessutom är taxi väldigt billigt – ungefär 21 kr inom city.

Bo

Du får mycket för dina pengar i Kuala Lumpur. Det finns allt från billigaste vandrarhemmet till de galnaste lyxhotellen, de flesta väldigt prisvärda.

Budget: Number 8 Guesthouse är ett populärt centralt budgetboende med rena och fräscha rum. Del i sovsal kostar 65 kr/natt och ett dubbelrum med egen dusch börjar på 275 kr/natt. Frukost och wifi ingår. Adress: 8–10 Tengkat Tong Shin, 50200 KL.

www.numbereight.com.my

Mellan: Piccolo Hotell är ett nyöppnat boutiquehotell mitt i Kuala Lumpur. Otroligt läge och härliga rum med wifi. Ett dubbelrum kostar 750 kr/natt och uppåt. Adress: 101 Jalan Bukit Bintang, 55100 KL.

www.thepiccolohotel.com

Lyx: Hotel Maya är ett otroligt snyggt designhotell ett stenkast från Petronas Towers. Priserna för ett dubbelrum börjar på 1 700 kr/natt och då ingår en stor frukostbuffé, internet och hämtning på flygplatsen. Adress: 138, Jalan Ampang, 50450 KL.

www.hotelmaya.com.my

Närmare 200 KL-hotell på Destination.se

Äta & dricka

Kuala Lumpurs restaurangscen är en smältdegel mellan kinesiskt, indiskt och malay. Och det finns något i alla prisklasser – allt från ett litet hål i väggen till de flådigaste restaurangerna.

Budget: Använd din näsa och bege dig till någon av matmarknaderna. De finns överallt i staden. Chinatown, Little India eller Jalan Tar-området – det är bara att välja och du får en middag för cirka 20–30 kr.

Mellan: That Indian Thing är en hip och lite speciell indisk restaurang väl värd ett besök med allt från traditionella indiska rätter till lite mer vågade. Priset för en måltid börjar på cirka 130 kr. Adress: Asian Herritage Row 52, Jalan Doraisamy.

Lyx: En av de bästa restaurangerna i Kuala Lumpur för att avnjuta en gourmetmiddag är Frangipani. God mat i en härlig atmosfär. En måltid för cirka 400 kr. Adress: 25 Changkat Bukit Bintang.

www.frangipani.com.my

Mer info:

www.hungrygowhere.com/kualalumpur

Göra & uppleva

Skyskrapor, parker, torn och allsköns stadsdelar. I Kuala Lumpur finns det något att göra hela tiden. Skulle du trots det bli uttråkad finns ju alltid shoppingen.

Tre bra tips:

Petronas Towers är ett måste för KL-turisten. Varje dag släpps drygt 1 000 biljetter för att komma upp till bron på 41:a våningen som går mellan husen. Biljetterna är gratis men se till att vara där strax efter åtta på morgonen för att få en biljett.

www.petronas.com.my

Vill du få bästa utsikten över staden ska du dock bege dig till KL Tower. Tornet står på en cirka 100 meter hög kulle så du kommer i princip 370 meter upp i luften.

www.menarakl.com.my

Om du tröttnar på stadens brus och all betong bör du bege dig till Lake Gardens – en enorm park med allt från sjö till fågelparadis. Buss 21C från Sultan Mohammed bus stop eller 21 B 22, 48C samt F3 från Kota Raya tar dig hit.

Ute sent

Kuala Lumpur erbjuder ett helt okej nattliv. Inte samma kaos som i Bangkok, men väl bra. Nya barer och klubbar poppar upp hela tiden. De flesta barerna stänger klockan två på natten.

Tre bra tips:

Med en fantastisk utsikt över Petronas Towers är en drink på den populära och otroligt snygga Sky Bar ett måste. Undvik shorts och sandaler. Traders Hotel, Kuala Lumpur City Centre.

www.shangri-la.com/en/property/kualalumpur/traders

Är du ute efter party ligger barerna tätt både i Golden Triangle samt på Asian Heritage Row. Info om de bästa klubbarna och vad som händer i staden när just du är där hittar du i magasinet Juice eller i KLue.

www.juiceonline.com

www.klue.com.my

Shoppa

Shoppingen i KL är fantastisk. Det bara är så. Galleria efter galleria – hela 66 stycken. Marknader. Äkta. Oäkta. Lyx. Lokalt. Fint och fult. Allt finns, allt går att köpa. I lyxgalleriorna är det oftast det angivna priset som gäller medan du på marknaderna (och främst då i Chinatown) bör pruta för glatta livet.

Tre bra tips:

Är det flådiga lyxmärken du är ute efter bör du bege dit till gallerian Pavilon.

www.pavilion-kl.com

Letar du efter elektronik är det Low Yat Plaza eller bottenvåningen på B&B-plaza på Bukit Bintang.

www.plazalowyat.com

Och om du då är ute efter allsköns krimskrams – mer eller mindre äkta – bör du bege dig till Chinatown (Petaling Street). Kom dock ihåg att pruta på det sistnämnda stället.

Ladda ner resguider (för Aftonbladet Plus-kunder):

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN