Guide/Hawaii

Foto: Ett paradis för surfare.
RESA

Därför: Bekväm semester, fina stränder och natur.

Bästa tid: Jämnt och skönt klimat året om. Genomsnitts- temperaturen är 24 grader och det skiljer bara några grader mellan vinter och sommar. Undvik juli–augusti och nyår, då är det fullt överallt och svindyrt.

För vem: Familjer, kompisar eller par med en väl tilltagen reskassa. Hawaii är en av USA:s dyraste stater och allra dyrast är det i turisttäta Waikiki.

Kul kunskap: Hawaii består av sex huvudöar och blev den 50:e delstaten i USA 1959.

Åka hit & runt

.

Paket: Cirka 12?000 kr för paketresa en vecka med flyg och del i dubbelrum på tvåstjärnigt hotell i Waikiki med Swansons. Andra

arrangörer som ordnar resor till Hawaii är till exempel Globetrotter och Kuoni.

På egen hand: Flyg från cirka 8?500 kr t/r. Snabbaste vägen är med Continental från Stockholm med bara en mellanlandning (i New York), restid över 20 timmar.

Ta sig runt mellan öarna: Flyg. Snabbast och smidigast. Räkna med 600 kronor enkel väg. Billigast är oftast lokala Island Air och Aloha Airlines.

Ta sig runt på öarna: Hyrbil är det som gäller. Från 170 kronor per dygn. En vecka kostar från 900 kronor, plus försäkring. I Honolulu finns lokalbussar. Här, och på större turistorter finns också turistbussar som kör mellan hotell- och shoppingområden.

Bo

.

Boka i förväg. Tvåstjärniga dubbelrum under lågsäsong från 450 kr per natt. Dubbelt så mycket under de amerikanska sommar- och vinterloven. Leta boende på:

www.hotels.com

Äta/dricka

.

Snabbmatsmenyer för cirka 50 kr. Middagar med förrätt, varmrätt och en öl kostar runt 200 kr per person.

Göra/uppleva

.

Utflykter till land och sjöss, helikopterturer, surfing, golf – du överöses med erbjudanden om olika aktiviteter från det du landar. Det är inga problem med att få dagarna att gå.

Shoppa

.

Hawaiiskjortor, förstås. Bad­kläder, surfprylar, badskor och t-shirts.

Snabbfakta/Hawaii

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | USA