Nu är det billigare att hänga i Karibien

RESA

Exklusivt i Resa - ny Priskoll med 105 länder

Foto: Billigast är Paraguay. Men mest har priserna fallit på karibiska ön Martinique. Norden däremot är riktigt dyrt. Norge och Island toppar listan över dyraste länderna.Illustration: Rikard Bodin

Grattis, svensk!

Hela 77 länder har blivit billigare att semestra i sedan vår senaste mätning.

Det visar de nya siffrorna i Resas unika Priskoll för 105 länder världen över.

Priskoll görs av det brittiska konsultföretaget ECA i London, exklusivt för Aftonbladet Resa.

Den bygger på priser på totalt 60 varor och tjänster: allt från bröd, frukt, öl och vin till film, toapapper och middag på restaurang. Däremot ingår inte hotellkostnader.

Resultatet av beräkningarna blir en indexsiffra, där Sverige alltid har 100. Högre siffra än 100 betyder att landet är dyrare, lägre att det är billigare.

Sedan förra prisundersökningen, publicerad i Resa i februari, har bara 22 länder blivit dyrare att vistas i. 77 har blivit billigare och sex är oförändrade.

Mest har priserna fallit på karibiska ön Martinique. Bland de vanligare turistländerna har Gambia, USA och Hongkong blivit runt tio procent billigare.

Men de är inte bland de billigaste. En vara som kostar en hundring i Sverige kostar i Gambia runt 70 kronor. I Paraguay bara 37 kronor.

Tänk på att inte stirra dig blind på siffrorna i listan. Inom ett enskilt land kan prisvariationerna vara stora, beroende på ort, inköpsställe och om produkten är lokalt producerad eller importerad. Dessutom går valutor upp och ner, vilket kan göra länder tillfälligt billigare eller dyrare för turisten.

Bo Svernström