Spana in Playa del  – Reykjavik

Resa | Island

Heta källor är hemligheten bakom Islands bästa strand

Reykjavik vill inte vara sämre än Mallorca. Det som under andra världskriget var en militärbas för de allierade har blivit Islands enda badstrand med varmt vatten.
Reykjavik vill inte vara sämre än Mallorca. Det som under andra världskriget var en militärbas för de allierade har blivit Islands enda badstrand med varmt vatten.

REYKJAVIK

Här är stranden som egentligen inte borde finnas.

Men hitforslad sand och vatten ur Islands varma källor har gjort ”Playa del Reykjavik” till en succé.

20 grader i luften – och 20 grader i vattnet. Egentligen en omöjlig ekvation på en isländsk strand. Men på Nauthólsvík i Reykjavik är det möjligt.

Mitt i den annars iskalla viken pumpas 35-gradigt vatten ut. Vatten som kommer från varma källor runt Reykjavik och först värmt upp bostäder.

Succé direkt

– Idén när stranden gjordes i ordning för fem år sedan var att islänningarna skulle få en strand med någorlunda varmt vatten. På de få stränder som finns brukar det sällan vara mer än tio grader, säger Helgi Jonsson, chef för Nauthólsvík.

Succén har inte låtit vänta på sig. Varje dag kommer något hundratal badgäster.

När Aftonbladet Resa är på besök är det värmebölja, runt 20 grader (värmerekordet i Reykjavik är 24,3 grader) och med Reykjavikmått mätt trångt på stranden. Islänningarna njuter av vädret innan de går i vattnet, mitt på stranden.

För ju längre bort man kommer från den lilla betongbassängen där det 35 gradiga vattnet pumpas ut desto kallare blir det.

Visserligen säger Helgi Jonsson att det vid gynnsam väderlek och lågvatten är ända upp till 24 grader. Men ju längre ut vi simmar desto kallare blir det.

Framförallt om fötterna.

Någon meter ner är vattnet knappast varmare än 12-13 grader. För trots en specialbyggd pir och plastfördämningar så tränger det 9-gradiga vattnet in i viken.

Ojämn temperatur

Men de kalla strömmarna till trots så är Resas egen badpanel enig: Nauthólsvík är ett måste för Islandsturisten.

– Jättefint, även om det märks att det är konstgjort eftersom temperaturen är så ojämn, säger Filippa, 15, efter sitt första havsbad.

Och blir det riktigt kallt är det bara att gå lite längre upp på stranden och doppa sig i den 38-gradiga bassängen som ligger precis ovanför stranden.

Så islänningarna behöver inte åka till Kanarieöarna längre?

– Åtminstone inte när vi har öppet, skrattar Helgi Jonsson.

Snabb fakta

Guide/ Bada på Island

Fler citystränder i Europa

Fredrik Nejman

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Island

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Island