Höstmys på klassiska badhotell i Danmark

1 av 9 | Foto: Lisa Ising
Längs Jyllands västkust ligger många populära badorter och -hotell.
RESA

Stäng inte dörren om sommaren riktigt än.

Fånga de sista barfotadagarna och åk till Danmark för en helg på klassiskt badhotell.

På Jyllands västkust magasineras sommarvärmen av den stora Nordsjön, eller Vesterhavet som danskarna själva säger. Långt in på hösten är havet fortfarande badbart och det går att  vandra längs milsvida stränder utan strumpor och skor. Karga ljunghedar flammar i lila och höga sandklitter tornar upp sig mot havet där himlen känns oändlig.

Mat i gourmetklass

Hit har semesterfirare och badgäster sökt sig sedan tidigt 1900-tal. Badhotellen från den tiden är ett slags ”tidsfickor” som känns mer exklusiva än någonsin med sin nordiska enkelhet: målade trägolv, glasverandor och lätta sommarmöbler. Här vilar man från digitalhetsen, utan vare sig tv eller internet på rummen. Mobilen är avstängd. I stället är det närheten till naturen och den somriga enkelheten som lockar. Men äter – det gör man i gourmetklass.

Ett av hotellen som har öppet till långt in på hösten är Henne Mölle Å Badehotel. Det ligger längst ut vid havet i det suggestiva klitterlandskapet, mellan Esbjerg och Ringköping. Hit kom på 1930-talet de två systrarna Othilia och Thekla Thorup, kock respektive teaterkostymör från Köpenhamn – och de förälskade sig hejdlöst i platsen. I bekantskapskretsen fanns arkitekten Poul Henningsen – han med PH-lampan. Han övertalades snart att rita hotellet och under många år drev sedan dessa, dåtidens rödstrumpor, hotellet med stor framgång sommar efter sommar. Omgivningarna är fortfarande lika fängslande och i dag är denna funkisklenod renoverad med varsam hand. Varje rum har egen utgång mot hav och klitter – och varendaste ett av dem är inrett med enbart PH-lampor.

Stäng av mobiltelefonen

Solen står lågt och när det blir ebb är det lätt att hitta musslor i strandkanten. Stenarna är lent havsslipade och blir fina sommarminnen. Vinden stillnar sällan. Att flyga drake är ett givet nöje och många tar med sig strandtält för att få lä. För några dagar blir det sommar igen!

Njutare med mindre plånbok tar sig några kilometer bort, till den lilla badorten Henne Strand. Här ligger Solfang som är ett av Danmarks äldsta vandrarhem, också det ett stenkast från havet. Charmen och enkelheten vårdas ömt. I samlingssalen står de ursprungliga långborden och bänkarna kvar. Om kvällarna bjuds te med brasa och levande ljus och ibland blir det allsång kring pianot. Då åker sångböckerna fram. Det är gammaldags ”hygge” och nästan sydländsk gemyt.

Danmarks badhotell med stort B är Svinkløv Badehotel. Här bor man inte utan att ha bokat rum månader i förväg. Ibland år. Många av gästerna är stammisar som kommer år från år sedan decennier.

Men man kan även komma på besök över dagen för att äta lunch eller dricka kaffe. De vackra salongerna leder tankarna till en Tjechov-pjäs och förr i tiden annonserades solnedgången här med en gonggong. Så görs inte längre, men gästerna samlas fortfarande för att se solen sänka sig i havet, gärna över en konjak eller ett glas vin. Men glöm inte att stänga av mobiltelefonen, syndare blir direkt tillrättavisade.

Ladda ner guider till Danmark!

Text & foto: Lisa Ising

ARTIKELN HANDLAR OM