Här kan du fira nyårsafton i Stockholm

Bubbel och svindlande utsikt – vilket nyårsfirande väljer du?

Snart lägger vi äntligen 2021 bakom oss!

Här har vi samlat allt du behöver veta för att fira in tolvslaget till 2022 i Stockholm. Från hur du ser fyrverkerier från bästa utkiksplatserna till vilka regler du måste ha koll på för att själv få smälla nyårsraketer.

Här kan du fira in 2022.
Här kan du fira in 2022.
  • Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19. Håll dig uppdaterad på respektive plats hemsida, samt på folkhalsomyndigheten.se.
  • Från och med 1 december 2021 gäller hårdare restriktioner för inomhusevenemang. Detta innebär att vissa evenemang kan kräva ett giltigt vaccinationsbevis från deltagare.

 

Det blir ett annorlunda nyår i år. Stockholm stad ställer precis som i fjol in det traditionsenliga nyårsfirandet. Däremot förekommer det andra publika firanden. Här har vi samlat några av dem – prioriterar du utsikt, goda drinkar, fyrverkerier eller en kontinental meny?

Det blir ett annorlunda nyår i år.
Det blir ett annorlunda nyår i år.

Skinnarviksberget

Vill du uppleva tolvslaget med utsikt över Gamla stan, Kungsholmen och Stockholms stadshus, upplysta av fyrverkerier? Ta dig till Stockholms högsta naturliga punkt, Skinnarviksberget. Men lämna hal fotbeklädnad eller klackskor hemma, en del lågintensivt klättrande kan nämligen bli aktuellt och det är ju synd att börja 2022 med vrickade fötter.

Nyår på Skansen

Sång, musik gemenskap – Skansens mångåriga tradition med ett firande på Soliden är tillbaka och traditionen om att fira in det nya året med att läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” från Sollidens scen lever vidare. I år är det ingen mindre än skådespelaren Reine Brynolfsson som läser den klassiska dikten under det anrika nyårsfirandet på Sollidenplan. Firandet, med anor från 1895, direktsänds av SVT sedan 1976.

Årets programledare är Jill Jonsson och Alexander Letic.

Nyår på Skansen är en långlivad tradition.
Nyår på Skansen är en långlivad tradition.

Soul train nyår

Har du dans i fötterna? Vill du fira in 2022 med champagne i mängder, dansgolv? Då kanske Soul train på Cirkus är något för dig! Tillsammans med dj Müller och hela Soul Train-familjen dansas det här till en härlig mix av de bästa låtarna från Aretha till Avicii. Som en extra nyårs-smällare bjuds det även på en konsert med souliga discolåtar av Gladys Del Pilar.

Grand Hotel

På Grand Hotel bjuds det på lyxfirande av rang. På hotellet kan du avnjuta en färgsprakande nyårsgala som bjuder på pärlor ur musikal och opera i Spegelsalen och en nyårssupé med storbandsfest och dans i Vinterträdgården. Dessutom kan du njuta av fyrverkerierna utan att ge dig ut i kylan från Cadierbaren.

Nyårsfest på Södra Teatern

Har du dans i fötterna? Vill du fira in 2022 med champagne i mängder, dansgolv och utsikt över bokstavligen alla Stockholms fyrverkerier? Det är möjligt på Södra Teater som utlovar extravagant förströelse, toppat med ett tolvslagsfirande med vy över fyrverkerierna.

På Grand Hotel bjuds det på lyxfirande av rang – trots pandemin.
På Grand Hotel bjuds det på lyxfirande av rang – trots pandemin.

Himlen

Är utsikten avgörande för dig? 104 meter över marken, på toppen av Skrapan ligger restaurangen och skybaren Himlen. På nyår serveras här både hummerlunch och olika sittningar fram till klockan 03.

Brasserie Balzac

Vill du fira in det nya året i kontinental stil? Det kan du göra på Brasserie Balzac, en Stockholmskrog som hämtar inspiration från Paris och New Yorks storkrogar. Festa loss på hummer, oxfilé, torskrygg och champagne under den här kosmopolitiska supén.

Fotografiska

Fotografiska bjuder återigen in till en slående nyårsfest med middag och champagne med utsikt över vackra Djurgårdsfjärden. Sedan bjuds det på glittrande fest som utlovar dans och mingel fram till klockan 01, samt fyrverkerier från första parkett.

Här är platserna för nyårsfirandet i huvudstaden.
Här är platserna för nyårsfirandet i huvudstaden.

Ska du fira hemma?

Om du själv vill stå för festligheterna och smälla egna raketer är det en del grejer du bör ha koll på.

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne.

Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen.

Vill du vara på den säkra sidan kan du välja tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus, för dem krävs inget tillstånd.

Hur gammal måste man vara för att få köpa fyrverkerier?

Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Varifrån ser man bäst fyrverkerierna?

Förutom Skinnarviksberget som vi tipsat om, finns en rad andra platser där du har bra utsikt över den färgsprakande showen.

Här är några förslag:

  • Stadshuset. Beläget precis vid kanten av Mälaren vid Kungsholmen. Här är utsikten magisk, med fyrverkerier som lyser upp himlen över gamla stan, södermalm och Kungsholmen.
  • Västerbron. Den höga bron som förenar Södermalm och Kungsholmen erbjuder en utmärkt utsiktspunkt för att njuta av fyrverkerierna.
  • Skeppsholmen. Här får du direkt utsikt över Gamla stan och Slottsbacken, dessutom en fantastisk vy över Södermalm och Östermalm.
  • Slussen. Ett populärt ställe att fira in det nya året på grund av utsikten.
  • Fjällgatan. Här hamnar du ännu lite högre upp än vad du gör vid Slussen – en panoramavy över hela staden och fullständig överblick över Stockholms fyrverkerier utlovas.
  • Skeppsbron. Hela den inre hamnen i Gamla stan är perfekt för att titta på fyrverkerierna, men framför Kungliga Slottet, på Skeppsbron, hittar du det där lilla extra.
Publisert:

LÄS VIDARE