Semestervandra på vackra och gröna Irland

3 vandringar med fantastiska naturupplevelser

Ta en vandringssemester på Irland och njut av dramatsiska landskap.
Ta en vandringssemester på Irland och njut av dramatsiska landskap.

Frisk klart luft, gröna ängar, dramatiska klippor och ett och annat slott.
Att vandra på Irland är en fantastisk naturupplevelse.
Här är tre vandringar du inte vill missa.

Irland är det perfekta vandringslandet. Landskapet växlar mellan gröna vidder, dramatiska berg, vilda kuster och mysiga små byar. Att snöra på sig vandringskängorna en tidig morgon, ta en rejäl frukost i det fria – och börja gå utmed en led som vindlar sig fram genom naturen – är en njutning som är svår att slå.

Här är tre vandringar som bjuder på extra allt!

Njut av dramatiska landskap och skaldjur på halvön Dingle.
Njut av dramatiska landskap och skaldjur på halvön Dingle.

Dingle

Halvön Dingle i sydvästra Irland har beskrivits som ”den vackraste platsen i världen” av National Geographic. När man vandrar utmed vandringsleden Dingle Way passerar man berg av röd sandsten, gröna ängar, vita klippor, sandstränder och vilt hav på sin vandring. På halvön finns även spännande fornlämningar som är roliga att upptäcka.

I staden Dingle kan man njuta av avslappnat publiv och god mat, gärna i form av färska skaldjur och fisk.

Connemara bjuder på fantastiska lanskap, slott och sjöar.
Connemara bjuder på fantastiska lanskap, slott och sjöar.

Connemara

Att vandra på halvön Connemara är en härlig upplevelse. Landskapet bjuder på berg, sjöar och myrar. Men även stora gröna områden med ett rikt blomsterliv. Passera gärna Lough Corribb, ta dig över Maumturkbergen och vidare ner till Lough Inagh. Många vandrar även mot Killary fjord och Leenaun innan det är dags för vila och njutning i staden Westport med alla dess pubar och restauranger.

Om man bara vill göra dagsturer på halvön så är Connemaras huvudort, Clifden, en utmärkt stad att utgå från. Då kan man vandra på de närliggande hedarna och bergen i nationalparken.

Wicklow bjuder på underbara vattenfall och gröna vyer.
Wicklow bjuder på underbara vattenfall och gröna vyer.

Wicklow

Wicklow beskrivs som ”Irlands trädgård”. Landskapet växlar från grönt till dramatiskt bergigt, fascinerande vattenfall och med stora naturreservat sydöst om staden. Här finns Irlands äldsta markerade vandringsled, Wicklow Way. Den är en av de mest populära i landet, men den är inte överbefolkad så det går fortfarande bra att känna sig härligt liten i ett stort landskap under vandringen.

Den officiella starten av leden är i Dublin och de flesta vandrar söderut genom mysiga byar och ljuvliga landskap.

Spring, cykla och simma

Är du sugen på lite mer action än vandring så bjuder Irland på en mängd äventyrslopp. Tourism Irland har listat 9 tävlingar som utmanar både kropp och knopp.

 • Coast to Coast Multisport Race - 18. - 19. maj 2019
  Den ultimata irländska utmaningen! Tävlingen går ut på att ta sig från öns västra kust till dess östra - en sträcka på över 300 kilometer. Man kan antingen välja den tuffaste utmaningen och tillryggalägga hela sträckan i ett svep, med hjälp av kajak och cykel samt till fots, eller att hantera den över två dagar och i två etapper.
 • Mourne Way Marathon - 8. juni 2019
  Ett av Irlands absoluta toppevent för terränglöpning. Välj mellan ultramaraton, maraton, halvmaraton och 10k, tillsammans med en "challenge walk" i välgörenhetssyfte.
 • Tour de Burren - 22. juni 2019
  Om du vill uppleva en av de mest spektakulära delarna av Wild Atlantic Way-leden har du möjlighet att göra det som deltagare i det här adrenalinfyllda cykeleventet. Välja mellan - 160 km, 110 km, 62 km och familjeslingan på 10 km.
 • Hillsborough Castle Running Festival -  18. augusti 2019
  Ett helt nytt löparevent där både stora och små kan delta. Utöver familjeloppet finns distanserna 5 km, 10 km och en halvmara att välja bland. Alla lopp både startar och slutar inne på Hillsborough slotts vackra borggård.
 • EcoTrail Wicklow -  28. september 2019
  Wicklow blir den tionde staden i världen att stå värd för det prestigefyllda EcoTrail-eventet. Längs stigar och småvägar tas deltagarna till några av Wicklows vackraste platser.
 • The Great Fjord Swim - 6. oktober 2019
  Simtävlingen är ett open water-event och en av simkalenderns verkliga premiumtävlingar. Eventet äger rum ute på Killaryfjordens djupa vatten och med Mayo- och Connemarabergen som åskådare. Välja mellan - 3,9 km, 2 km och 750 m.
Publisert:

LÄS VIDARE