Sexbarnsfamiljen fick motorstopp i djungeln

Stor oro i läskigt område i Costa Rica

Föräldrarna Joel och Lisa Holmqvist sålde allt för att ta med de sex barnen på en jorden runt-resa. Barnen heter Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år.
Föräldrarna Joel och Lisa Holmqvist sålde allt för att ta med de sex barnen på en jorden runt-resa. Barnen heter Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år.

Familjen Holmqvist har varit på resande fot i drygt fyra månader.
Målet är att resa jorden runt med de sex barnen för att slippa ekorrhjulet hemma.
Men resan har då och då varit dramatisk. När bilen gick sönder i Costa Rica oroade sig Joel och Lisa Holmqvist för barnens säkerhet.
– Men vi är förberedda på allt, säger Joel Holmqvist.

I januari i år lämnade Joel och Lisa ett regnkallt Stockholm med sina sex barn Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år.

Under ett år reser de jorden runt för att undkomma ekorrhjulet med nio till fem-jobbandet och vardagen i Stockholm. Målet med resan är att tillbringa mer tid med barnen. Och samhörigheten mellan syskonen och föräldrarna är mycket starkare efter att familjen tillbringar varje timme på dygnet med varandra i fyra månader.

– Barnen bråkar och kivas såklart även på resande fot precis som hemma. När man är med barnen 24 timmar om dygnet så märker man det mycket tydligare. När de är uttråkade retas de med sina syskon och ibland kan det vara ganska livat – när det passar och ibland när det verkligen inte passar. Men de har också fantastiska syskonstunder som vi aldrig hade fått sett om vi inte var tillsammans med dem hela tiden. Vi ser hur de tar hand om varandra, skyddar varandra och muntrar upp varandra om någon mår dåligt. Dessutom blir barnens egenheter starkare på resande fot och de syns mycket tydligare, säger Joel.

Familjen lyckades komma billigt undan på populära Maldiverna. Snorklingsäventyren var mycket uppskattade hos alla i familjen.
Familjen lyckades komma billigt undan på populära Maldiverna. Snorklingsäventyren var mycket uppskattade hos alla i familjen.

Dramatik i Costa Rica

Fram tills nu har familjen besökt Förenade Arabemiraten, Malaysia, Borneo, Costa Rica, Maldiverna, thailand, Japan, USA och Hawaii.

Spännande upplevelser, möten och äventyr mixas med trist väntan på flygplatser, vardagliga bestyr på hotell och barnens läxläsning.

En extra adrenalinhöjande händelse var ett motorstopp mitt i Costa Ricas djungler.

– Det var ett läskigt område och mitt i en uppförsbacke upptäcker Joel att fyrans växel inte fungerar. Han hade 30 sekunder på sig att ta ett beslut, säger Lisa.

Joel inser att bilen inte kommer orka tugga sig uppför hela backen med den låga fart de håller. Han styr in mot en liten parkering i backen vid några ljuspunkter.

Bilen orkade inte mer

– Det var det sista som den där bilen orkade med. Men vi hade turen med oss den här gången och rullade in vid en restaurang som hade jättetrevlig personal. En av dem kunde lite engelska och kunde ringa biluthyrningsfirman. Efter tre timmar kom de med en ny bättre bil än den vi hade, säger Joel.

Både Joel och Lisa hade förberett sig för att det skulle hända oväntade och svårhanterliga saker under resan. De hade skaffat ett lokalt mobilabonnemang i Costa Rica och hade numret till biluthyraren nära till hands.

– Barnen kände oron som vi kände och det värsta var att vi inte kunde ta hand om dem eftersom vi var bara tvungna att lösa situationen. Då fick Minoo som är 12 år rycka in och ta ett större ansvar, berättar Lisa.

Annars har den långa resan mestadels flutit på utan större problem. Maldiverna var ett paradis för hela familjen med salta bad vid kritvita stränder. De bodde på ön Mathiveri som omringas av ett helt orört korallrev. Familjen såg otroligt många fiskar och djur under vistelsen, bland annat hajar, bläckfiskar, örnrockor, stingrockor och fiskar i regnbågens alla färger.

Mycket billigare än en resort

– Vi bodde på ett guesthouse, Mathiveri inn, och betalade en spottstyver jämfört med en resort. Vi hade frukost, lunch och middag. Maldiverna är faktiskt det billigaste resmålet så här långt. Stränderna är så vita att man blir bländad, säger Lisa.

Japan var en spännande upplevelse för alla. Både Joel och Lisa kände till sedan tidigare att japanerna älskar att det är rent och prydligt. Just renligheten ställde till det för sexbarnsfamiljen.

– Renlighet var bara förnamnet. Taxibilarna i Tokyo hade kritvita överdrag. Hur tror du det kändes att klämma in sex barn in i en sådan bil? Tänk dig sex smutsiga barn i en liten vit taxi och en chaufför som vrider och vänder på sig när vi på en och samma gång försöker visa vart vi ska och febrilt försöker hålla de små barnens skor borta från det vita lakanet i baksätet, säger Joel.

Alla barnen var fascinerade av Japan, särskilt eftersom hela familjen älskar Hayao Miyazaki-filmerna Ponyo, Min granne Totoro och Spirited Away.

Tufft med sjukdomar

Just nu befinner sig familjen i New York och nästa stopp är Rom i Italien.

– Vi hade, precis som i förhållanden, en tremånaders-dipp på resan. Det var tufft och alla längtande hem när vi blev sjuka i Costa Rica. Det var en långdragen influensa som hoppade från person till person. Då bokade vi biljetter till Orlando och Italien samtidigt. Det var lite förhastat och inte så genomtänkt, berättar Joel som konstaterar att familjen gärna stannar lite längre i USA och särskilt New York där de trivs.

När jorden runt-resan är över planerar familjen att landa i Stockholm och låta barnen gå tillbaka till sina gamla skolor om möjligt. Men den långsiktiga planen är att hitta ett boende utanför storstaden för att kunna bo och leva lite billigare och mer nära varandra.

Du kan följa hela familjen på deras instagramkonto Justdoitfamily.

Familjen Holmqvist består av två vuxna och sex barn som reser jorden runt.
Familjen Holmqvist består av två vuxna och sex barn som reser jorden runt.

Familjen Holmqvist

 • Joel och Lisa har barnen Minoo 12, Sam, 8, Perla, 7, Penny, 5, Beata, 3 och Colette 2 år.
 • Familjen reser jorden runt på obestämd tid.
 • De sålde lägenheten i Stockholm och vinsten på 700 000 kronor använder de till att resa jorden runt. På så sätt får de mer tid tillsammans och undviker det tröttsamma ekorrhjulet hemma.
Barnen går i skolan även om de är på resande fot. Självklart finns det mycket tid för skoj och lek också.
Barnen går i skolan även om de är på resande fot. Självklart finns det mycket tid för skoj och lek också.

4 snabba med Joel och Lisa

 • Vilken har varit den mest användbara prylen i er packning?
  – Flytvästarna och kniven är ett måste.
 • Hur mycket har ni gjort av med er planerade resebudget på 700 000 kronor?
  – Resbudgeten hålls inom den tänkta ramen. Vi har gjort av med cirka 450 000 kronor så här långt.
 • Vilken är den största utgiftsposten på resan?
  – Flyg är dyrast eftersom vi är åtta personer, men även boendet kan vara dyrt på vissa turistorter. Mat är som hemma, det är alltid dyrt oavsett var man är.
 • Har barnen lärt känna kompisar under resan eller leker de mest med varandra?
  – Vi har inte träffat så mycket barn, men så fort någon dyker upp leker de sjukt bra tillsammans även om de inte kan språket. Det är fantastiskt hur barn kan kommunicera.

Långresan innebär inte bara härliga dagar på stranden. Lång väntan på flyget och vardag och skolplugg på hotellrummet ingår också.
Långresan innebär inte bara härliga dagar på stranden. Lång väntan på flyget och vardag och skolplugg på hotellrummet ingår också.

Familjens smarta restips

 • Packa lätt, att ha få grejer med har underlättat otroligt mycket för oss och barnen kan bära sina egna ryggsäckar.
 • Ha koll på transporterna och vad som är billigast. Det finns till exempel UBER och andra liknande lokala företag. I Malaysia heter den GRAB.
 • Hyra bil kan löna sig i många länder. Tänk på att du måste ha internationellt körkort som du måste fixa i Sverige innan. Det tar ungefär en vecka innan du får det.
 • Immigrations kontrollen i vissa länder kan vara hemsk. Preppa barnen för detta. Det är mycket värre än att flyga åtta timmar ibland. Det kan vara upp till två timmars väntan beroende på vilken tid du landar.
 • Om du ska ha en barnvagn med dig så välj en vagn utan luftdäck och med stora hjul. Lägg en liten slant på en bra begagnad vagn. Oftast får du ta med dig vagnen in till gaten vilket underlättar mycket.
 • Första hjälpen: Mängder med plåster, febernedsättande till alla, termometer, sårtvättservetter, tops, pincett, bra nagelsax (kan användas till mycket).
 • Ta med kniv och teskedar: det är superbra att ha om man ska skära bröd, frukt, eller laga något. Men lägg dem inte i handbagaget!
Här hittar du alla våra spännande reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE