Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Här är platserna du bör undvika 2020

Överturism, faror för turister och sjukdomar

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2019-12-05

Överturism är ett problem på många platser runt jorden.

Turismen ökar på många platser runt jorden, vilket ofta innebär problem för känsliga ekosystem, turistattraktioner och städer. I flera år har reseguidesförlaget Fodor sammanställt en lista på platser att undvika, här är årets 11 tillskott.

Gamla tempel som nöts ner av turisters fötter, stadskärnor där lokalborna trängs ut av besökarna, och korallrev drabbade av en dödlig smitta. Det finns platser runt jorden som skulle behöva andas ut, slippa besökare om än bara för ett tag. Varje år släpper reseguidesförlaget Fodor en så kallad nej-lista med platser att inte besöka av etiska, miljömässiga eller politiska skäl. Tidigare år har platser som Amsterdam, Venedig, Machu Picchu och Santorini satts upp på listan, och nu i november släpptes 11 nya platser att undvika 2020. Syftet är inte att förbjuda turister från att besöka platserna, utan att skapa eftertanke. Om du måste besöka just dessa platser, så gör det ansvarsfullt och tänk på konsekvenserna av ditt besök.

1. Barcelona – Spanien

När Fodor ska ranka platserna att undvika 2020 så börjar man med platser som inte längre vill ha turism, eller i alla fall vill ha turism i mindre doser. En sådan stad är spanska turistfavoriten Barcelona. Överturismen på platsen har länge varit på tal men nu börjar besöksantalen bli så stora att det börjar bli ont om plats. Turisterna tränger även ut lokalborna, då hyrorna blir allt högre i städernas centrum när uthyrningssajter som Airbnb hyr ut kortsiktigt till turisterna.

Barcelona har länge drabbats av överturism.

2. Big Sur – USA

I den kända tv-serien Big Little Lies får tittarna följa karaktärerna när de lever sina liv i spektakulära miljöer, bland kippor, hav och natur i Monterey. Men i och med serien har området Big Sur i Kalifornien, där Monterey ligger, blivit allt mer populärt. Lokalborna klagar bland annat på bristen på offentliga toaletter som lett till att områdena intill Highway 1 som går genom Big Sur har blivit minst sagt ofräscha. Ett annat problem är att många campar, olagligt, i området där skogsbränderna blir allt mer förödande varje år.

Big Sur brukade vara lugnt, men nu har turisterna hittat dit.

3. Angkor Wat – Kambodja

Ruinstaden Angkor, mer känd under namnet Angkor Wat som är det största templet i ruinstaden, är en spektakulär lämning från Khmerriket. Mellan 800-talet och 1400-talet var tempelstaden centrum i riket, och i dag lockar stentemplen besökare från hela världen. Men antalet besökare tär på ruinerna, trappor slits ner av turisternas fötter och stenformationer slits av alla händer som rör vid dem. Dessutom påverkar besöksantalet staden Siem Reap, som Angkor ligger i, bland annat så skapas vattenbrist av en kombination av torka och vattenkrävande hotell.

Det finns dock saker att göra för att minska skadan som turister orsakar, bland annat att placera lämningar bakom glas, bygga trätrappor för att skydda ruinerna, och arbeta för att turister ska besöka andra platser i landet.

Ruinstaden Angkor slits av antalet besökare.

4. Bali – Indonesien

De flesta turister som besöker Indonesien tar sig till just ön Bali, känd för vackra stränder och bra surfing och dykning. Men ön har drabbats av överturism och 2017 var det så mycket plast på stränderna och i vattnet att man kallade det en skräpkatastrof, detta då mycket av det skräp som skapas på ön inte hamnar på deponier. Man har sedan dess infört ett förbjud mot engångsartiklar i plast, som plastpåsar och sugrör, och man debatterar om att införa en turistskatt på 10 dollar, cirka 95 kronor, per besökare.

Skräp tar över Balis stränder.

5. Hanois tåggata – Vietnam

I Hanois ”Old quarter” går ett tågspår genom ett tätbebyggt kvarter, så att det susar förbi precis intill hus och affärer. Den udda gatan har blivit känd och lockar turister som vill få till den där häftiga bilden. Problemet är att tåg fortfarande kör på spåren, så att stå där för att ta en bild kan bli farligt. Turisternas tillströmning till platsen har gjort så att gatuförsäljare och kaféer har öppnat på platsen. Haois kommun har nu beordrat kaféerna att stänga och nya skyltar har satts upp för att skydda besökarna, och för att få dem att överväga en annan plats för den där Instagrambilden.

På den här gatan riskerar människor livet för den bästa bilden.

6. Matterhorn – Schweiz

Tidigare har Mount Everest satts upp på Fodors nej-losta på grund av antalet dödsfall. Nu adderas ett till berg till listan, Matterhorn. Flertalet personer har dött när de skulle bestiga berget, sju 2019 och elva 2018. Beslutsfattare på platsen har inga planer på att stänga berget för besökare utan menar att de endast är skyldiga att informera om riskerna, men guider har bett dem tänka om.

Matterhorn är ett riskabelt berg att bestiga.

7. Florida Keys – USA

Jordens korallrev mår allt sämre, och enligt Fodors har mer än en fjärdedel av alla korallrev kraftigt reducerats de senaste 30 åren. I Florida har korallreven drabbats av en sjukdom som dödar korallerna. Sjukdomen upptäcktes 2014 och har sedan dess spridits till enorma områden. Orsaken till sjudomen är oklar, men man tror att den sprids via beröring och vattencirkulation, och många universitet och välgörenhetsorganisationer arbetar tillsammans med myndigheterna för att skydda revet och stoppa spridningen. Då sjukdomen sprids via beröring finns det en risk att turister som badar vid reven sprider sjukdomen vidare till andra platser på jorden.

I Florida dör koraller av en mystisk sjukdom.

8. Cozumel – Mexiko

Floridas korallsjukdom har sedan den upptäcktes även spridits till Mexiko. Först upptäcktes sjukdomen söder om Cancun men sedan 2018 är även Cozumels korallrev drabbade. Platsen är populär bland dykare och snorklare men sedan oktober 2019 är vattenaktiviteter förbjudna på platsen fram till årsskiftet för att bygga upp korallreven igen med koraller som tagits fram i laboratorier. Om du trots detta vill besöka Cozumel och korallreven är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda reven. Se till att inte kasta ankar på korallerna, använd solskyddsfaktor som inte skadar korallreven, och rengör badkläder och utrustning när du lämnar vattnet så att sjudomen inte sprids vidare. Eller det bästa alternativet: bada vid kusten och stränderna istället.

Att bada närmare land kanske inte är så farligt i Cozumel?

9. Galapágos – Ecuador

Det är få platser runt jorden som vill helt förbjuda turism, men som en kompromiss är det en del destinationer som har infört skatter. En av dessa är Galapágos i Ecuador, känd för sitt rika djurliv. Platsens unika ekosystem är hotat av överturismen och i dag måste turister betala 100 dollar i inträde, cirka 950 kronor. Billiga flyg, boenden med Airbnb och ökat antal kryssningar till platsen har dock gjort ögruppen mer lättillgänglig och antalet besökare fortsätter att öka. Därför har myndigheterna i landet föreslagit att besök till ögruppen ska bli dyrare, speciellt om man bara besöker Galapágos utan att även spendera tid på fastlandet. Exakt hur mycket priset kommer att öka ska bestämmas 31 december 2019.

Galapágos är känd för sitt unika ekosystem.

10. Komodo Island – Indonesien

Indonesien har också en ö känd för sitt speciella ekosystem, Komodo Island. För att skydda ön från överturism hade myndigheter tidigare bestämt att ön skulle stängas från januari 2020. Sedan dess har man dock ångrat sig, och istället finns förslag om att införa en inträdesavgift till ön. Hur det blir är ännu inte bestämt, men många är överens om att någonting måste göras för att skydda ön och dess tusentals Komodovaraner, de draklinkande djuren som är väldigt sällsynta. Även tjuvskyttar utgör ett hot mot de stora varanerna.

Komodo Island är full av drakliknande varaner.

11. Kapstaden – Sydafrika

Kapstaden är inte farligt för turister, men annorlunda är det för lokalborna, enligt Fodor. Många besökare turistar i lugn och ro i staden utan att märka av gängvåldet och morden. Det är främst 2018 och 2019 som som brotten har ökat i staden. Så även om turister oftast inte rör dig i områdena där våldet ökar, så finns det där i staden.

Kapstaden är två städer i en.

Undvik dessa aktiviteter

Förutom resmål att undvika har Fodor även listat aktiviteter att vara försiktig med som turist. I Centralamerika kan det vara bra att vara försiktig med alkoholen i framtiden, då personer har dött och skadats efter att deras alkohol har förgiftats med metanol. Det är flera dödsfall i Costa Rica och Mexiko som undersöks, och i Costa Rica har myndigheter varnat för alkoholmärken som har metanol i sig. Man har även konfiskerat flaskor som misstänks ha förgiftats.

En annan sak som bör undvikas enligt Fodor är elefantridning. Detta är inte för turisternas skull, utan för djuren. Det är speciellt i Thailand som efterfrågan av elefantturer har ökat, men när allt fler erbjuder detta så är det även fler djur som skadas av kedjor, piskor och för lite vila. Även om det kan se bra ut för turisterna så kan djuren skadas på sätt som inte syns utåt.

Sist men inte minst menar Fodor att resenärer bör vara försiktiga med vad de stöttar. Ibland kan det vara svårt att veta exakt var pengarna hamnar när du betalar för vissa saker, men när det kommer till exempelvis hotell kan det vara bra att undersöka vem som ligger bakom för att inte stötta någonting du egentligen vill undvika. Ett exempel som fick mycket uppmärksamhet i våras är de nio lyxhotell som har kopplingar till Brunei, där hårda sharialagar drabbar bland annat homosexuella. Några av lyxhotellen är the Beverly Hills Hotel i Los Angeles, the Dorchester i London och Le Meurice i Paris.

Elefantridning drabbar ofta djuren negativt.

ANNONS