Unga solar smartare än äldre

Publicerad:
Det viktigaste är att inte bränna sig, säger Maryline Morini.
Foto: Johan Willner/Johnér
Det viktigaste är att inte bränna sig, säger Maryline Morini.

Solen

När människor från Sverige åker på semester är det mycket solande som gäller, i snitt fyra timmar om dagen. Men svenskarna blir också bättre och bättre på att skydda sig mot solen, speciellt de som är yngre.

Fyra timmar i solen per dag, det är inte lite. Svenskarna solar mer på semestern än spanjorerna, fransmännen, tyskarna, amerikanerna, britterna, italienarna och portugiserna, visar en ny studie från Travellink.

– Bland de 8 länder som ingår i undersökningen är det vi i Sverige som solar allra mest, 3,55 timmar. På andra plats kommer spanjorerna som spenderar 2,16 timmar i solen varje dag när de är på semester, säger Maryline Morini, chef över kundkommunikationen på onlineresebyrån Travellink.

Men svenskarna har också blivit bättre på att smörja in sig med solskyddsfaktor, visar undersökningen som 2 000 svenskar deltagit i.

– Det viktiga är att inte bränna sig när man solar. Och i början av sommaren när vi är bleka så är det lätt hänt. Men även de som aldrig blir röda när de solar kan drabbas av hudcancer. Solkrämen gör att du kan visats längre tid ute i solen utan att bränna dig, säger Maryline Morini.

Unga mer försiktiga

Det är framför allt yngre personer som är försiktiga i solen. Av personer mellan 20 och 29 år använder 90 procent solskydd. Bland personer över 60 år är det däremot bara 54 procent som använde solskydd när de själva var i 20-årsåldern. Det är även 26 procent av personerna över 60 som fortfarande slarvar med solskyddet.

– Vi har definitivt blivit mer medvetna om vikten av att sola försiktigt och vi vet att det inte är bra att bränna sig. Bland unga är det inte heller samma hets att bli brun, som det var när de som är lite äldre i dag var unga.

21 procent av de över 60 år köper aldrig solskydd. Samma siffra för de 20–29 var 5 procent. I undersökningen ingick inte personer under 20 år, men undersökningen visar att föräldrar blir bättre och bättre på att smörja in sina barn med solskydd.

– När de som är 20-29 år idag var små smörjde 36 procent av föräldrarna in dem flera gånger varje dag. Bland de som är över 60 år idag var det bara 5 procent av deras föräldrar som gjorde det och bland de som är 50-59 år idag var siffran 9 procent, säger Maryline Morini.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA