Pang-pang i spanska Hollywood

Foto: RÅN VARJE DAG Några bovar rånar banken i den dagliga showen och flyr till häst genom Mini-Hollywood. Alla miljöer är bevarade och ser precis ut som på 1960-talet, då bland annat filmen ”Den gode, den onde, den fule” spelades in här.
RESA

ALMERIA

Skulle du vilja kliva in på saloonen lika cool som Clint Eastwood?

Då behöver du inte åka längre än till Spanien.

I Mini-Hollywood kan du uppleva vilda västern precis som du har sett den i filmerna.

Pang, pang! En revolver smäller och krutröken stiger. Banken har blivit rånad och nu jagar sheriffen och hans medhjälpare bovarna till häst genom gatorna. Ett ögonblick senare dinglar en ökänd skurk i galgen.

Jag befinner mig i Mini-Hollywood utanför sydspanska staden Almería och scenen utspelar sig i den dagliga showen.

Byggnaderna och miljöerna är välbekanta. Det var nämligen här som bland annat klassikerna ”För en handfull dollar” och ”Den onde, den gode, den fule” med Clint Eastwood spelades in.

Westerngenren hade sin glanstid, på 1950–60-talen, då Hollywoods stora filmbolag missnöjda med produktionsförhållandena i USA.

Fientligt område

Filminspelningarna gjordes ofta på ociviliserat område utan elektricitet med torka och flera hundra kilometer till närmaste stad.

– Hollywood var därför på jakt efter nya filmmarker, berättar guiden Hanna Marquez under rundturen.

I södra Spanien hittade filmmogulerna vad de var ute efter. Berg, öken, omkring 300 solskensdagar om året och ett behagligt arbetsklimat till reapriser. Förhållandena var perfekta.

Intresset för westernfilmer ebbade ut på 70-talet. I flera år stod områdets filmkulisser kvar som en spökstad, tills en grupp investerare bestämde sig för att återuppliva westernandan. Allt blev renoverat in i minsta detalj och den nya turistattraktionen blev döpt till Mini-Hollywood. I dag finns en saloon, en bank, ett fängelse, ett hotell, en handelsbod, sheriffkontor med arrest och häststall.

Hektiska dueller

Två gånger om dagen, förmiddag och eftermiddag, är det show med cowboys som gör halsbrytande stuntscener på hästryggen, bankrån, den obligatoriska lynchningen, hektiska revolverdueller och hårda knytnävsslagsmål. Här finns också indianlägret vid Fort Apache.

Och känner du dig fortfarande pigg efter all action kan du titta in på saloonen där det spelas upp till squaredance.

Guide/ Mini-Hollywood

Peter Steensen ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM