Checka in – vilken planlösning!

Av: Kerstin Sundmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Snart kan du sova i en jumbojet på Arlanda

Så här kommer vandrarhemmet att se ut inuti när det är klart. De 25 rummen innehåller 80 bäddar.
Så här kommer vandrarhemmet att se ut inuti när det är klart. De 25 rummen innehåller 80 bäddar.

Rädd för att flyga? Snart kan du ändå sova ombord på ett plan – som hela tiden har markkontakt.

I november blir Arlanda först i världen med ett vandrarhem i en gammal jumbojet.

Oscar Diös planerar att öppna sitt Jumbo Hostel i slutet av november.

Lagom till advent planerar Oscar Diös, 36, att klippa bandet till sitt – och världens första – Jumbo Hostel. Då ska inredningen i det 32 år gamla planet ha rivits ut och ersatts av duschar, toaletter, sängar, kokplattor och kylskåp. Fast de gamla fönstren sparas, så att flygkänslan sitter i.

Just har målats om den sen stora betongplatta som det 110 ton tunga planet kommer att vila på står klar. I dag baxas jumbon till sin permanenta plats utanför Radisson Arlandia-hotellet vid infarten till Arlanda utanför Stockholm.

Fjärde vandrarhemmet

– Vingspannet är ungefär 60 meter, så jag valde platsen med omsorg. Dels ville jag slippa plocka av vingarna, dels ville jag att vandrarhemmet ska vara lätt att nå, säger Oscar Diös.

Kunskapen om renovering och hotelldrift rinner i ådrorna. Oscar är barnbarnsbarn till Anders Diös, som grundade byggfirman med samma namn Och i Uppsala driver han redan tre vandrarhem, hotell och lägenhetshotell. Förra året letade han nya lokaler närmare Arlanda.

Tillhörde Transjet

– Jag fick ett tips om planet som stått på marken sedan Transjet gick i konkurs 2002 och tänkte att det skulle vara en kul grej att göra om det.

Prislappen vill han inte avslöja, men renoveringen kommer att gå lös på cirka tio miljoner kronor.

– Många har redan hört av sig. Jag har fått bokningar från ivriga privatpersoner och förfrågningar om jag vill köpa fler jumbojets.

Tanken att öppna jumbohostels i andra länder är inte främmande för Oscar – tvärtom. Köpenhamn, Frankfurt, Madrid och Amsterdam lockar, men först vill han se hur pilotprojektet faller ut.

Nyanställer

– Jag är övertygad om att det kommer att gå bra. Billiga rum nära flygplatser behövs både i hög- och lågkonjunkturer.

– Och så är det här bra ur miljösynpunkt. I stället för att flyga gamla bränsleslukande kärror kan flygbolagen sälja planen till företag som bygger om dem till vandrarhem eller hotell och i stället ta in nya och betydligt mer miljövänligare plan. Dessutom skapas ju nya arbetstillfällen. Jag räknar med att anställa sju personer på vandrarhemmet.

The sky verkar vara the limit för plan som står på marken.

Badrum i cockpit

Vad: En omgjord jumbojet, Boeing 747-200.

Var: Vid infarten till Arlanda. SL-bussar och flygbussar kommer att stanna här.

När: Preliminärt öppningsdatum i slutet av november 2008.

Rum: 25 rum med 80 bäddar. Dusch/wc i korridoren utom två rum (cockpit och första klass) som har egna faciliteter. Kokmöjligheter. Bemannad reception dygnet runt.

Pris: Dubbelrum cirka 650 kr, enkelrum cirka 500 kr.

Mer info här!

Publicerad: