Så fixar du bröllopet utomlands

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | Mauritius

Drömmer du om ett romantiskt bröllop på en strand? Eller kanske en snabb vigsel i en storstad?
Flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl ger dig alla tips du behöver för att fixa det perfekta utlandsbröllopet.

Bröllopssäsongen är här och oavsett om du har planerat ditt bröllop länge eller är ute i sista minuten så är det flera saker du bör tänka på om du planerar att gifta dig utomlands. Flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl ser flera fördelar med att ha bröllopet i ett annat land.

– För det första är det klimatet. Ska man gifta sig i Sverige och vill ha vigseln eller festen utomhus så är man inte garanterad sol. Flyger man några timmar söderut så är man ofta garanterad ett bättre klimat.

Flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndal ger sina bästa tips för vigsel utomlands.

Dessutom kan det vara bra att gifta sig utomlands om man vill ha ett mindre och privat bröllop. Vill man hålla den kommande vigseln hemlig så finns det bara fördelar med att resa bort.

– Det kan även vara en budgetfråga. Mat och dryck är ofta mycket billigare utomlands. Och resan kan bli billigare om man åker innan eller efter högsäsong, säger Lina.

Vigsel på ambassaden

Goda vänner till henne gifte sig på Mallorca. Paret hade hyrt in en bröllopskoordinator från ett hotell. De valde att ha själva vigseln på hotellet och lät vigselförrättaren komma dit istället för att ha ceremonin på ambassaden.

– Men det är viktigt att tänka på att det råder olika regler för olika länder. Om man gifter sig i New York så gäller amerikanska regler. Då behöver man till exempel en äktenskapslicens, säger Lina.

Olika regler

Den så kallade marriage license ansöker man om hos stadens city clerk. Men eftersom vigseln endast kan ske ett dygn efter att licensen har utfärdats måste paret alltså vara på plats i New York ett par dagar före själva vigseln för att hinna begära ut handlingen i tid för bröllopet. Om någon av parterna har varit gift tidigare måste hen även ha ett personbevis från Skatteverket i Sverige för att visa att skilsmässan är avslutad. Det krävs även giltiga pass och en vigselblankett från parets hemförsamling i Sverige.

Lina fick själv uppleva hur tidskrävande det kan vara att hålla på med pappersarbete inför en vigsel. Hon och hennes man gifte sig på Mauritius för nio år sedan.

Mycket pappersarbete

– Allt var väldigt byråkratiskt. Jag planerade bröllopet sju månader innan och det handlade mycket om dokument och certifikat. Man skulle skicka passkopior och äktenskapscertifikat ner till Mauritius. Det fick man ordna via Skatteverket och allt skulle översättas till engelska, berättar Lina.

Hennes tips för alla som vill undvika byråkratiskt krångel är att gifta sig på Arlanda innan man reser iväg. Då får man allt det lagliga gjort i Sverige och kan koncentrera sig på att ha ceremonin och festen utomlands.

– Vårt bröllop på en strand på Mauritius var fantastiskt med utsikt över havet, men så här i efterhand så hade jag kanske gjort det borgerligt i Sverige innan för att slippa pappersarbetet för det tog väldigt mycket tid och energi.

Att gifta sig utomlands

  • Svenska kyrkan har vigselrätt på över 45 orter i världen.
  • Populärast är Mallorca där ca 200 par gifter sig varje år. Andra populära ställen är Gran Canaria, Paris och New York.
  • Att vigas i Svenska kyrkan i New York kostar ungefär 5 000 kronor. Efter vigseln får man ett vigselbevis av prästen. För att äktenskapet ska vara giltigt i Sverige måste en kopia av det amerikanska vigselbeviset skickas till Skatteverket.
  • Svenska kyrkliga församlingar utomlands brukar kräva en avgift för vigseln och kostnaderna varierar.
  • I Paris har Svenska kyrkan inte vigselrätt, men erbjuder en kyrklig välsignelse. Då kan man gifta sig borgerligt på svenska ambassaden i Paris och vigas av ambassadören innan välsignelsen. Var ute i god tid eftersom det snabbt blir fullbokat. Hindersprövningen från Skatteverket måste skickas tillsammans med vigselintyg till ambassaden i Paris senast en vecka innan vigseln. I kuvertet ska det även finnas med kopia av båda av parets pass eller internationella id-kort.
  • Ett budgettips är att gifta sig på Arlanda innan man ger sig iväg. Då kan man ha vigseln i flygplatsens kapell, i VIP-rummet med sju gäster inklusive vittnen eller i flygtrafikledningstornet med fantastiskt utsikt över flygplatsen.
Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

Så fick de sitt drömliv på spanska Solkusten

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Mauritius

Resa | Flyg

Vigsel

Paris

MER OM RESA

Så gör du för att gifta dig på turistön

Nu kan du spara tusenlappar på solresan!

Resexperterns bästa Danmarkstips

Drömbröllop – hit åker svenskarna för att gifta sig

Här är vårens hetaste resmål

Hit ska du resa i juni - flygvärdinnans 5 bästa tips

Det händer på Skansen i sommar

Turista kungligt i London

Här är påskresorna du fortfarande kan boka

Så fick de sitt drömliv på spanska Solkusten

Här är nya ståplatssätet för flygplan

Här är världens vackraste flygplatser

Efter nya flygreglerna - Helena missade ersättningen

Priskrig lockar turister över Atlanten

Här är världens första lyxhotell i rymden

Lastutrymmet i flygplan blir sovrum

Svenskar struntar i klimatet när de flyger

Så kommer du över din flygrädsla

Flygbolagets udda ursäkt med kyssar blev viral succé

Ny studie: Inte så stor risk att drabbas av smitta på flygplan

Här är de härligaste resorna i maj

Här är världens bästa flygplatser

Betala för att gå före i kön hos Norwegian

Rusning efter pass – svårt att få tid