Slut på batteriet – då får du inte flyga

avAnders Hedberg

Foto: THINKSTOCK
Döda telefoner får inte flyga till USA längre.

Se till att du har laddat batteriet i mobiltelefonen om du tänkt flyga till USA.

Nya säkerhetsregler innebär att du måste lämna den ifrån dig om den inte fungerar på flygplatsen.

Det är USA:s motsvarighet till Luftfartsverket, TSA (Transportation Security Administration), som skärpt reglerna för elektronisk utrustning på flyg till USA. Skärpningen kommer efter avslöjande om nya terrorhot mot flyget.

Sedan den 9 juli gäller de nya reglerna även flyg från Sverige, efter beslut av Transportstyrelsen.

Skärpningen innebär att mobiler och annan elektronisk utrustning måste kunna slås på för kontroll av säkerhetspersonal. Det blir med andra ord problem om batteriet är urladdat och telefonen därför är död.

Från Arlanda gäller detta resenärer som flyger till USA med SAS, Norwegian, Delta eller United.

– Vi gör bara stickprov så det är inte alla resenärer som kommer råka ut för kontrollerna, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen Mobil.

Risk för explosioner

Den som stoppas med en icke fungerande mobil har två alternativ:

– Man får gå ut igen i hallen och välja att antingen lämna in den på förvaring, eller om man har någon anhörig eller någon kompis som kan ta hand om den. Det går inte att checka in den eftersom det är en säkerhetskontroll där den, om den inte startar, kan vara en potentiell fara, säger Ulf Wallin.

Han säger också att det ska finnas möjlighet att ladda elektroniska enheter på Arlanda inför den extra säkerhetskontrollen.

Bo Janzon, sprängämnesexpert och professor i ballistik, tror att de nya reglerna mer handlar om risken för exploderande batterier än terrorhot.

– Litiumjonbatterier kan explodera om de är urladdade, det är ju det som har hänt med Boeings Dreamliner-plan till exempel, säger han till tidningen Mobil.

Så ladda mobilen inför USA-resan – och glöm inte att fylla i det elektroniska inresetillståndet minst 72 timmar i förväg. Här är den officiella ESTA-sidan, där du får tillståndet för 14 dollar.

Ladda ner guider!

Ladda ner resguider till USA Många olika titlar!

ARTIKELN HANDLAR OM