Turist kastade fimp – fick böta 5 700 kr

RESA

Den danska turisten tryckte ner sin cigarettfimp i sanden – men fångades av en vaksam polis.

Straffet: 5700 kronor i böter.

Foto: Stranden i Alghero på Sardinien.

Den danska kvinnan var på semester och befann sig på stranden i turistorten Alghero, på den italienska ön Sardinien. Hon rökte en cigarett, och petade ner fimpen i sanden. Något hon snabbt fick ångra.

Myndigheterna på Sardinien har nu i augusti ökat insatserna mot nedskräpningen på framförallt öns stränder, och en patrullerande polis såg danskans fimpande.

Nedskräpning

Resultat: böter på 600 euro, motsvarande cirka 5700 kronor, rapporterar italienska media. Det hjälpte inte att kvinnan erbjöd sig att plocka upp fimpen och kasta den senare.

Fimpar anses vara ett av de största nedskräpningshoten mot kuster som Sardiniens, då det tar ungefär 200 år för dem att förmultna.

Rökförbud allt vanligare

I flera länder världen över gäller numera inte bara nedskräpningsförbud, utan även rökförbud inte bara på restauranger och barer, utan även på många allmänna platser, som bland annat en del parker och stränder. Tuffast i Europa på den senare punkten är spanjorerna, som till exempel infört totalt rökförbud på ett tiotal stränder på Gran Canaria, med höga böter som följd för den som bryter mot förbudet. Fler lär följa efter.