Milano – himlen för designfrälsta

Uppdaterad 2012-04-04 | Publicerad 2011-09-22

Är en ny garderob receptet för en lyckad weekendresa – åk till Milano.

Här samsas världens mest exklusiva modehus på en yta lagom stor för en shoppingrunda.

Eller varför inte satsa på de riktiga fynden, som finns på någon av stadens designer-outlets.

Paris må vara modets födelsestad, men numera räknar allt fler italienska Milano som modets absoluta huvudstad.

Redan 1913 startade familjeföretaget Prada i Milano, och i dag finns flera av världens mest välkända modehus just där. Valentino, Dolce & Gabbana, Armani och Moschino, de italienska designernamnen är många och står för såväl exklusiv kvalité som avantgardistiskt trendsättande.

För en modeintresserad är därför Milano det självklara valet för en shoppingresa. Förutom att vara Italiens ekonomiska centrum och Zlatans nya hemstad erbjuder Milano en shoppingrunda genomsyrad av lyx och flärd.

Designers vägg i vägg

Modedistriktet i Milano ligger i den norra delen av stadskärnan och kallas Quadrilatero. Det är en gyllene fyrkant som ramas in av gatorna Via Della Spiga, Corso Venezia, Via Montenapoleone och Via Monzoni, och här ligger de exklusiva designerbutikerna på rad.

Många av modehusens flaggskeppsbutiker är flärdfullt inredda med den senaste italienska möbeldesignen och har uniformerade vakter utanför, och det är en upplevelse i sig bara att besöka butikerna även om budgeten inte tillåter några stora inköp.

Överkomligt pris på lyx

Vill du smaka på flärden utan att bli helt ruinerad – ta en kaffe på Café Gucci i varuhuset Galleria Vittorio Emanuele, eller ät middag på asiatiska restaurangen Nobu, som ligger högst upp i Armanis stora butik, 1 Via Gastone Pisoni.

De absolut största fynden gör man i Milano under någon av årets två reor, som startar första lördagen i juli och första lördagen i januari. Då säljs även de mest exklusiva plaggen med upp till 70 procents rabatt. Men, även om du inte lyckas pricka in rean finns det fortfarande möjlighet att fynda på någon av stadens outlets, där de senaste säsongernas märkeskläder säljs till vrakpriser.

Den mest kända outleten är Seravalle Designer Outlet, en gigantisk by med 130 butiker en timmes bilfärd mot Genua.

ANNONS