Totalstopp för Egyptenresor

RESA

Nu ställs alla Egyptenresor in för resten av säsongen.

Tusentals svenskar befinner sig fortfarande i landet och väntar på att få komma hem.

Alla stora researrangörer, Apollo, Ving, Fritidsresor och Solresor, ställer in samtliga resor till Egypten under resten av vintersäsongen.

Samtidigt fortsätter hemflygningen av de tusentals svenska turister som finns kvar i Egypten.

Flera tusen blir kvar

Medan oroligheterna fortsätter i Egypten jobbar de svenska resebolagen för att flyga hem de svenskar som semestrat i landet. UD tror dock att några tusen kommer finnas kvar i Egypten i slutet av veckan.

Evakueringen av svenska turister från Egypten går enligt de stora resebolagen bra.

Extrainsatta flyg

Under tisdagen flögs 800 Ving-resenärer hem till Sverige och under veckan kommer flera extrainsatta flyg att hämta hem svenskar från resebolagets semesterorter i Hurghada och Sharm el-Sheikh.

Apollo flög på tisdagen hem alla sina resenärer som befunnit sig i Sharm el-Sheikh. Under torsdagen kommer omkring 1 200 personer som semestrat i Hurghada att flygas hem. Både Ving och Apollo meddelar att man räknar med att flyga hem sina sista resenärer på lördag.

Ett mörkertal

Utrikesdepartementet uppskattar ändå att omkring 2 000-3 000 svenskar kommer att finnas kvar i Egypten i slutet av veckan. Detta då det utöver charterbolagens resenärer finns ett mörkertal i form av bland annat resande på egen hand. På UD avvaktar man nu utvecklingen. Några planer på insatser utöver de som resebolagen genomför finns dock inte.

– Vi har inga ändringar i våra reseråd, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM