Kräver 285 000 kr för inställt maratonlopp

avSusanne Wixe

Publicerad:
Foto: AP
New York maraton är en av världens största lopp med runt 45 000 deltagare. Här har 2011 års löpare just startat och är på väg över Verrazano-Narrows Bridge.

Tillsammans skulle de fyra männen springa New York-maraton som en del av vännens 50-årsfirande.

Men väl på plats ställdes loppet in på grund av efterdyningarna av orkanen Sandy.

Nu rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden, ARN, arrangören Springtime att betala tillbaka hela 75 procent av resans pris, över 110 000 kronor.

De fyra vännerna hade sedan länge planerat att tillsammans springa New York-maraton 2012, och köpte därför i god tid kompletta resepaket från researrangören Springtime, specialiserade på träningsresor. Dessutom skulle ytterligare sju personer med på resan, som var en del av en av männens 50-årsfirande.

Prislappen för alla resenärer för flyg, hotell och anmälningsavgift till maratonloppet hamnade på cirka 285 000 kronor.

Samtliga har nu hos ARN, Allmänna reklamationsnämnden, krävt alla pengarna tillbaka.

Fick inte åka hem

För två dagar efter ankomsten till New York meddelade nämlligen stadens borgmästare Michael Bloomberg att loppet var inställt.

Orkanen Sandy hade några dagar tidigare drabbat staden och många invånare saknade fortfarande el, de materiella skadorna var enorma och New Yorks polis- och räddningspersonal behövdes i första hand på andra håll.

För det svenska resesällskapet innebar det förstås en stor besvikelse, och de bad därför arrangören Springtime om att genast få åka hem igen, eftersom hela meningen med resan gått om intet.

Men det gick inte, menade Springtime. I sitt svar till Allmänna reklamationsnämnden uppger researrangören att anledningen var bland annat höstlovsveckan, vilket gjorde att alla rimliga hemresealternativ var fullbokade.

Inte fått vad de betalat för

Springtime har gått med på ett prisavdrag på 7 750 kronor för de resenärer som skulle springa loppet, plus ett par löparskor. Däremot har man motsatt sig all ersättning till övriga resenärer.

Och ARN håller till viss del med. De medföljande resenärerna som inte skulle springa, har inte rätt till något prisavdrag alls. Där har Springtime levererat det de skulle, enligt ARN.

Men för maratonlöparna görs en annan bedömning. Där, skriver ARN i sitt beslut, var just loppet det huvudsakliga syftet med resan och här har arrangören inte lyckats leverera "de avtalade tjänstern". Och då är paketreselagen tydlig: har resenären inte fått en "väsentlig del" av vad den betalat för, har den rätt till prisavdrag.

Därför, anser ARN, ska Springtime till var och en av maratonlöparna betala tillbaka 75 procent av resans pris, en totalsumma på dryg 112 000 kronor.

Hade inga bevis

I en annan anmälan till ARN kräver två andra resenärer också full återbetalning av Springtime för sin New York-resa, en summa på över 46000 kronor.

Men då ingen av dem skulle dit för att springa, anser inte ARN att de har rätt till ytterligare ersättning.

Istället rekommenderas de att godta de 13 110 kronorna som researrangören erbjudit dem i ersättning för i flygkrånglet som uppstod på ditresan som en följd av Sandy.

Delvis grundar ARN sitt beslut på att anmälaren inte kunnat bevisa en del av det de kräver ersättning för – och det är alltid anmälaren som har bevisbördan.

Något att komma ihåg om det krånglar till sig på nästa resa: spara kvitton, dokumentera allt du kan, och kom ihåg att alltid framföra klagomål på plats – när du kommer hem kan det annars vara för sent.

Publicerad: