Storstadspuls och lugna bad i Istanbul

Liten strand på ön Heybeliada med Istanbuls husgytter i bakgrunden.
Liten strand på ön Heybeliada med Istanbuls husgytter i bakgrunden.

Resa | Istanbul

Visst kan du åka till Europas största stad på badsemester.

Bara en kort båtresa från hetsen i Istanbul ligger de bilfria och fridfulla Prinsöarna.

Det är sommarhett – dryga 35 grader – och luften dallrar ovan träden på de om­givande röda klipporna. Vi simmar till badplattformen en bit ut från sandstranden på ön Büyükada – ett passande namn på den största av de åtta öar som utgör Prinsöarna, då namnet helt enkelt betyder ”stor ö”.

Här i det (måttligt) svalkande vattnet är det närapå omöjligt att föreställa sig att vi badar på en ö bara en timmes båtresa från myllret i Europas största stad med drygt 20 miljoner invånare. Inne i Istanbul kan man hasta till sevärdheter som Hagia Sofia, Blå moskén, basarerna och Bosporen, det smala sund med livlig båttrafik mellan Svarta havet och Marmarasjön – där Prinsöarna ligger – och så småningom Medelhavet. I stan finns hett nattliv, superba restauranger, kul ­shopping och allt mer trögflytande biltrafik.

Men på de bilfria Prinsöarna råder friden – vill man bada får man ta gratisbåt till någon strand med inträde (det raggas gäster när Istanbulbåten lägger till), promenera eller åka hästdroska.

På näst största ön Heybeliada tillbringade Nobelpristagaren ­Orhan Pamuk sin uppväxts ­somrar. Att ha hus här ute på ­öarna är förbehållet de rika, även om en del av de vackra trähusen är slitna nu. Man kan dock bo på ­pensionat ganska billigt här ute och pendla in till stan. För Istanbul är en av världens intressantaste megastäder, men nog är det skönt med ett badbreak ibland.

3 fakta om Prinsöarna

Båtarna ut: Både de ­klassiska Bosporenfärjorna och modernare flytetyg avgår från ­färjeterminal i Kabatas. Enkelresor kostar runt 20 svenska kronor och det går minst tio båtar per dag i ­högsäsong.

Reslängd: Till den närmsta ­bebodda ön – Kinaliada – tar det 50 minuter. Till Büyükada, längst bort, är det 1,5 timme.

Att göra: utöver bad finns det gott om fiskrestauranger och ­glasskiosker, flera kloster på ­skogsklädda kullar och massor av vackra trähus, bland annat ett som Leon Trotskij bodde i 1929 - 33 på Büyükada.

Läs mer om Prinsöarna

Ladda ner guiden!

Läs mer och ladda ner resguide till Istanbul

Johan Öberg/text

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Istanbul

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Istanbul