"Svenskarna är de sämsta bilkörarna"

RESA

Sammandrag av chattet med Robert Collin den 18 maj

Hackrackel säger: Är det några speciella vägar/områden som du kan rekommendera på en semestersväng till Skåne?

Robert Collin säger: En väg som jag INTE kan rekommendera är E4, man hinner somna direkt. Jag tar gärna E4 ner till Nyköping, sen gamla Riksettan, eller så kör jag till Mjölby och svänger av inåt Småland, det är den trevligaste vägen, sen är det bara att cruisa vidare.

Daniel säger: Hur pass utbrett är miljöbilstänkandet i Europa i form av t ex biogas, biodiesel och etanol-drivna bilar?

Robert Collin säger: Noll! I Europa handlar det om Co2, koldioxid, och lösningen heter diesel.

Erik säger: Vad är det viktigaste att tänka på när man ger sig iväg på en tur ut i Europa?

Robert Collin säger: Att lära och ta efter. Det är ingen idé att köra svenskt, då blir allting fel. Kolla in hur de andra gör, och försök att ta efter, då flyter det på smidigt. Men en sak: De kör fortare än vi - kolla i backspegeln, ofta.

Niclas säger: Hej! Jag undrar var man får tag i en bra Europa-karta?

Robert Collin säger: Michelin har de bästa, kolla en välsorterad bokhandel eller beställ på nätet.

B.R. säger: Hej Robert, Kan du rekommendera en småbil som är bra både ur kvalitets-, krocksäkerhets- och ekonomisynpunkt?

Robert Collin säger: Alla europeiska och relativt moderna småbilar är säkra. De Japanska är också bra, de koreanska ligger sämre till när det gäller krockarna. Citroën C3 har bra krockbetyg, nya Clio och jag gissar att nya Peugeot 207 blir riktigt bra.

Heltsonika säger: Hej Robert! Jag och mina kompisar ska ner till Milano i Juli. Vi tänkte passera paris på vägen ner också... Har du något tips på något sevärt eller något annat vi bör tänka på?

Robert Collin säger: Jag missar aldrig ett par varv runt Triumfbågen, det hör liksom till. Att promenera upp och ner för Champs Elysées hör väl också till, tja, det är klassikerna som bör göras i första hand. Varning för ficktjuvarna, i synnerhet i tunnelbanan. Och du, undvik Mont Blanc-tunneln, ta något roligt pass istället.

Niclas säger: Har du nå tips på nånting man inte får missa på bilresan i frankrike? Utanför Paris alltså?

Robert Collin säger: Motorvägarna är snabba, men dyra och man ser ingenting. Jag tänker sova på Hotel Remparts i Peronne när jag ska ner i juni, det är bra med god mat. Alltså, det man inte ska missa är småstäderna och de små fina familjehotellen, de finns överallt. Köp Michelinguiden så hittar du små billiga ställen.

Hackrackel säger: Är det något land i Europa förutom UK som har vänstertrafik?

Robert Collin säger: Irland, va?

Anonym säger: Vinterdäck? Behövs det verkligen om man kör fyrhjulsdrivet på motorvägen genom Österrike mot Sloveninen?

Robert Collin säger: Knappast, men det har inte med fyrhjuylsdriften att göra - du bromsar med alla fyra hjulen med vilken bil som helst, nej vinterdäckskraven gäller bara på de lite högre passen (och bara när det behövs, förstås).

Alex säger: HEJ! Vilket land i Europa är mest anpassat för bilsemestrande Nordbor?

Robert Collin säger: Tja, det funkar lika bra överallt, bara man är lite flexibel. Klart man kan få panik i rusningstid i Rom, men på italienska landsbygden är det lugnt. Prova!

Anonym säger: Hej Robban, vilken bil skulle du rekommendera om man ska bila ner till Prag?

Robert Collin säger: Jag körde till Jugoslavien i min ungdom i en Renault Dauphine, som var urgammal redan då. Den läckte olja som ett såll, tyvärr även växellådsolja. Så varje gång vi tankade fick vi fylla motorolja och växellådsolja... Men det gick! (Och när vi skulle upp över Gross Glockner blev vi först omkörda av en engelsk familj i en rolls Royce, en stund senare passerade vi Rollsen när den stod och kokade vid vägkanten).

Anonym säger: Vilket land anser du har sämst bilkultur, dvs kör mest oansvarligt i Europa?

Robert Collin säger: Svenskarna? Vi är arroganta, ohjälpsamma, använder aldrig blinker, stänker ner fotgängare när det regnar, trängs i köerna, släpper aldrig fram varandra. Ska jag komma med fler exempel? Så är ALDRIG några andra europeer.

Heltsonika säger: Måste man ta med snökedjorna om man ska ner till Italien via Paris om man undviker tunnlar och tar vägen över bergspassen istället?

Robert Collin säger: Förmodligen inte, men snöar det så kanske du får vänta några timmar, eller till nästa dag. Jag har köpt kedjor en gång (ett pass till Andorra, Europas dyraste snökedjor?) och väntat till nästa dag en gång, men dagen efter var det ännu värre, så vi fick vända ner igen och ta en omväg på 30 mil och ta tåget genom en tunnel. Hustrun var inte nöjd, kan jag säga (hon hade ju sett snökedjeskylten för länge sen). (Det var på Gross Glockner).

Charlie säger: Jag och ett gäng polare ska ner till fotbolls-VM i Tyskland med husbil. Tips?

Robert Collin säger: Kan inte bli bättre. Inga särskilda tips.

Simon säger: Vad rekommenderar du, att bila ner till Spanien eller att åka flygplan?

Robert Collin säger: Det beror på, flyg är ju billigt, om man inte är så många, och snabbt. Men är man fyra och ändå vill ha en bil när man kommer fram är det ju smidigt att köra hela vägen. Räkna på bensin, slitage och tiden som går åt.

Anne säger: Hej, vad är ditt värsta bilsemesterminne?

Robert Collin säger: Tja, det finns ju en del man helst glömmer. Som när nya Cittran (En CX kombi) dog i Frankrike. När bärgaren kom efter flera timmar visade det sig att vi hade soppatorsk, fast bränslemätaren visade halv tank... Och en gång när vi körde husbil genom Rumänien och det inte gick att få tag i någon resaturang med mat, kanske öl (fast helt utan kolsyra) men ingen mat. Till slut bråkade vi oss in på hotell Intercontinental i Bukarest, där hade dom en välmatad meny, men bara en enda rätt serverades: Köttbullar.

Men det är nog mest glada minnen annars.

Danne säger: Vilken bil använder du helst själv när du ska på bilsemester?

Robert Collin säger: Jag har varit nere i Europa både med husvagn och husbil, husbil en gång genom Östeuropa till Turkiet och en gång upp till Ishavet. Eget hus ger en härlig frihet, man stannar var man vill, mitt på torget eller som en gång vid fullmåne vid kyrkogården nedanför Drakulas slott i Transsylvanien. Men annars är ju diesel ruggigt bra, billigt. Och så ska man inte ha det för trångt. Liten bil? Minska då på bagaget!

kungen säger: Hej! Vilket är ditt favoritland att bila i?

Robert Collin säger: Frankrike. För miljön, maten, hotellen, cafeerna, vinet.

Daniel säger: Hur ligger bensinpriserna i Tyskland och Frankrike i förhållande till våra?

Robert Collin säger: Ungefär lika, jag tror att www.motormannen.se har en prislista.

Henrik säger: Hej Robert, jag och sambon ska bila ner från Karlskrona till Gibraltar. Vilken rutt tycker du är bästa vägen och har du några "stall-tips" på bra ställen att övernatta på längs med vägen?

Robert Collin säger: E4, fast den knappast skyltas så, rakt ner gm tyskland, in i Frankrike vid Mülhouse (för att slippa Scheweiz motorvägsavgifter) sen rakt ner längs rhone, västerut och ner längs spanska medelhavskusetn. Trist, men snabbt och effektivt. Du hittar småhotell i varje fransk småstad eller by, samma i Spanien, undvik motorvägshotellen, de är svindyra.