Nu kan du följa tåg i realtid på kartan

SJ:s funktion ”Var är mitt tåg?”, visar plats och hastighet

avJenny Alexandersson

Foto: SJ/Getty
Med funktionen ”Var är mitt tåg?” kan du se exakt var ditt tåg befinner sig.

SJ:s nya funktion, ”Var är mitt tåg?”, kommer att få många tågresenärer att jubla. Nu kan man se exakt var ett tåg befinner sig i realtid samt se hur snabbt det kör.
– Det hjälper särskilt den som tågpendlar, säger Clas Lindholtz, chef för SJs affärsutveckling.

Vi har nog alla stått på en perrong och stampat i frustration över ett försenat tåg. Var är tåget och hur länge till ska man behöva vänta? Nu finns svaren i din mobiltelefon. SJ lanserar en ny funktion, ”Var är mitt tåg?”, som visar exakt var tåget befinner sig på spåret. Man ser även om det rör på sig, kartan kommer att visa exakt hastighet.

– Vi tror att detta särskilt kommer hjälpa dig som tågpendlar, då det nu blir möjligt att se var tåget befinner sig och om det rör på sig även innan det åker från sin startstation. Vi vill ha så mycket återkoppling som möjligt så att vi kan vässa funktionen ännu mer, säger Clas Lindholtz, chef för SJs affärsutveckling.

Visar alla tåg

”Var är mitt tåg?” kommer att visa alla SJ:s tåg samt SJ:s upphandlade trafik som Tåg i Bergslagen och Västtågen.

Den nya funktionen är en vidareutveckling av den trafikinformation som redan finns i SJ-appen och har samma utseende. I kartvyn kommer den tågstäcka som visas följa spåret, istället för att visa fågelvägen mellan två eller flera stationer, vilket innebär att användaren får en mer precis uppfattning om var på järnvägen tåget faktiskt befinner sig.

Foto: SJ
På kartan ser du exakt var tåget befinner sig och med vilken hastighet det kör.

Den som vill kan testa funktionen redan nu i SJ Labs-appen. Den kan laddas ner till både Apple och Android och "Var är mitt tåg?" finns med i den senaste uppdateringen.

– ”Var är mitt tåg?” använder helt nya datakällor och genom att testa dem i SJ Labs kan användarna hjälpa till att säkra kvalitén i den information som visas. Märker vi att det fungerar flyttar vi ut funktionerna till den vanliga appen, precis som vi gjort med tidigare funktioner, säger Claes Lindholtz.

ARTIKELN HANDLAR OM

SJ

Tågtrafik