Färöarna varnar: i april stänger vi för turister!

Ögruppen rustas för fler besökare

 Färöarna stänger för underhåll men är öppen för volontärer den sista helgen i april.
Färöarna stänger för underhåll men är öppen för volontärer den sista helgen i april.

En helg i april stänger Färöarna ner sin turistverksamhet på vissa ställen.
Ögruppen bjuder istället in turister att vara med och rusta öarna för att kunna ta emot fler besökare.

Karga klippor, dramatiska vattenfall och böljande gröna fält. Färöarna är ett paradis för alla som älskar vild natur och frisk luft. De nordatlantiska vulkanöarna lockar turister från all världens hörn och de tar årligen emot runt 110 000 besökare.

Ögruppen lider ännu inte av någon massturism, men för att försäkra sig om att naturen inte tar skada av alla besökare så börjar man redan nu att förbereda sig. Ett steg i rätt riktning är att underhålla de allra mest populära platserna.

Stäng för turister

– Härmed deklarerar jag Färöarna stängt för underhåll och öppen för volontärer den sista helgen i april. Under helgen kommer alla turistmål och attraktioner att vara stängda för vanliga turister, säger Färöarnas premiärminister Aksel V. Johannesen i ett filmklipp på Visit Faroe Islands hemsida.

Stängt för underhåll! Färöarna rustar för fler turister.
Stängt för underhåll! Färöarna rustar för fler turister.

Både öbor och turister bjuds in att delta i arbetet med att underhålla delar av ön. Med hjälp av lokala krafter har man identifierat områden som med lite skötsel och underhåll kan bidra till att bevara infrastrukturen och säkra en hållbar framtid för öarna. Arbetet innebär bland annat att man etablerar stigar och leder vid välbesökta platser och på så sätt undvika onödigt slitage på naturen.

Man kommer även att sätta upp utkiksplatser för att bevara fågelreservaten bättre och förbättra skyltningar och ledmarkeringar.

Får gratis mat och husrum

– För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling”, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands.

Alla frivilliga är välkomna och det krävs inte några förkunskaper. De första 100 personer som registrerar sig kommer att bjudas på mat och logi i tre nätter som tack för sin insats. När allt arbete är klart kommer alla som har varit med i arbetet att serveras en stor festmåltid.

Den 26 och 27 april stänger man ner delar av Färöarna. Den som är på plats är hjärtligt välkommen att delta i arbetet. Anmäl dig på Visit Faroe Islands hemsida.

Här hittar du alla våra härliga reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN