Trotsar bombåd– reser till Thailand

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Resebolagen om förra veckans explosioner: ”Vi har fått betydligt fler frågor”

Trots förra veckans bomdåd vill svenskarna till Thailand. Men resebolagen berättar att de fått mycket frågor efter händelsen.
Foto: Thinkstock
Trots förra veckans bomdåd vill svenskarna till Thailand. Men resebolagen berättar att de fått mycket frågor efter händelsen.

Explosionerna i Thailand oroar svenskarna.

Men trots det fortsätter bokningarna till semesterparadiset att strömma in.

– Vi ser inga tecken på att våra kunder väljer att byta resmål, säger Peter Browall på Apollo till Aftonbladet Resa.

LÄS VIDARE

Förra veckan rapporterade media om explosioner i Thailand – då fyra personer dödades och ett trettiotal skadades. Sammanlagt inträffade 11 explosioner under en kort tid på flera turistorter – så som Phuket och Hua hin.

Bland de svenska resebolagen märkte man direkt att bombningarna skapade oro här hemma bland svenskar som har planer på att resa till Thailand.

– I samband med oroligheterna så fick vi under en kortare period betydligt fler frågor och samtal rörande befintliga bokningar än vad vi normalt har i samma period. Vi ser dock inga tecken på att våra kunder väljer att byta resmål och bokningarna kommer in i förväntad takt. Det är lite för tidigt att dra några större slutsatser då vi nu går in i en intensiv bokningsperiod för vintern, vi får hoppas för alla att det blir ett slut kring oroligheterna, säger Peter Browall, Sverige-chef på Apollo.

”Svenskarna glömmer fort”

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, tror inte att det här kommer rubba svenskarnas Thailand-planer.

–  Jag tror inte att händelserna påverkar turismen till landet nämnvärt. Thailand har en särställning som turistland bland svenskar och resandet påverkas sällan av oroligheter. Svenskarna glömmer fort och reser tillbaka. Och framförallt när det gäller Thailand. Vi har haft väldigt få frågor från våra kunder, både på plats och i vår försäljning här hemma.

”Bokningsnivån mattas av något”

Men på Fritidsresor märkte man en viss skillnad direkt efter händelserna i Thailand.

– Det är absolut så att händelser likt de i Thailand påverkar resenärer, i synnerhet kortsiktigt. Före bombningarna förra veckan låg bokningsnivån cirka 10-15 procent över förra årets nivå vid samma tidpunkt. Den gångna helgen såg vi en 25-procentig minskning jämfört med helgen före. Det är naturligt att bokningsnivån mattas av något under några dagar eller någon vecka, inte minst för att många kanske först vill avvakta till all information om det inträffade kommit ut, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Enligt Business Times kan dock Thailand förlora upp till 200 000 utländska besökare på grund av förra veckans bombdåd. Yuthasak Supasorn, ansvarig för Tourism Authority, uppger att landet kan tappa upp till 293 miljoner dollar i intäkter på turism.

Publicerad: