Här är det "nya Thailand"

På tropiska Langkawi möter malaysierna turisterna med leenden, vänlighet och värme

1 av 2 | Foto: Helene Toresdotter
28 grader i vattnet - i genomsnitt. Och ännu varmare på land. På Langkawi glömmer man snabbt hur det känns att frysa.

En solstol ända nere vid strandkanten.

En kall mangodrink i handen.

Solnedgången är vykortsskön, apor, cikador och fåglar hörs från den uråldriga regnskogen intill.

Och malaysierna, de ler sina varma leenden.

Inte för att man behöver värmas - Malaysia är stabilt varmt året om, luftfuktigheten hög och vattnet håller i genomsnitt 28 grader.

Vi befinner oss i Västmalaysia, i Langkawi, en ögrupp bestående av 104 öar. Den enda ön som är bebodd är den största, Pulau Langkawi - ett av västkustens bad-eldoradon. Här finns vackra stränder, orörd regnskog, många utflyktsmål och god mat - men också en hel del turister under högsäsong, november till april. De flesta snorklar, badar, äter och badar igen. Dricker iskalla fruktdrinkar med färsk ananas och yoghurt nere vid stranden, och testar vattensporter.

Lågsäsongens Langkawi är annorlunda, med långt färre besökare och då främst från andra asiatiska länder.

Vi hyr en taxi en förmiddag med målsättningen att se mer av Langkawi än hotell och strand. Vår indisk-malaysiske chaufför kör oss med viss tvekan till en lokal fiskmarknad, som också säljer tropisk frukt, grönsaker och kryddor. Luften är full av färger och dofter.

I ett av stånden, med gula, solmogna mangofrukter i långa rader, sitter en djupt koncentrerad liten pojke och målar i en målarbok. Bredvid står hans storögda kompisar och beundrar grannståndets kampfiskar, som säljs i minimala glasburkar och plastpåsar.

Efter marknaden bjuder chauffören hem oss till sin hyresvärd, en gammal malajisk man som på darriga ben hugger ner några kokosnötter och bjuder oss på kokosmjölk i skuggan av palmträdet.

På eftermiddagen går vi på spa. Över hela Asien växer spa-anläggningar upp och de på Langkawi är både lyxiga och otroligt serviceinriktade.

Vi blir ompysslade i en spa-villa belägen mitt ute i regnskogen. Efter att ha kopplat av i ett utomhusbadkar av sten, fyllt med varmt vatten och väldoftande blommor, får vi skicklig balinesisk och javanesisk massage av starka händer med väldoftande oljor.

På kvällen går vi en lång promenad på stranden, njuter av lugnet och lyssnar till regnskogens märkliga ljud innan vi minglar med andra turister och infödda på den indisk/malayiska restaurangen - i den fuktiga, tropiska nattvärmen.

S www.tourism.gov.my

Fakta/Malaysia

Louise Malmros Manfrinato

ARTIKELN HANDLAR OM