Så undviker du att bli sjuk på resan

Läkaren Elisabeth Vock ger tips inför resan.
Läkaren Elisabeth Vock ger tips inför resan.

Vi reser oftare och längre än någonsin – och utsätter oss för nya sjukdomar.
Men vad ska man göra för att undvika att bli sjuk utomlands?
Läkaren Elisabeth Vock ger sina bästa tips inför resan.

Feber, kramper och diarré. Och vad är det där egentligen för konstiga utslag på halsen? Att bli sjuk och söka läkarhjälp utomlands skrämmer de flesta av oss.

Men det finns faktiskt saker man kan göra för att förbereda sig inför en långresa, både när det gäller packning och mediciner.

– Det är viktigt att kolla upp de vaccinationer som rekommenderas till det land du ska åka. På så sätt riskerar du inte att smittas av något som egentligen är lätt att undvika. Gula febern, difteri och hepatit A och B är ganska vanligt i vissa länder och det går att få ett relativt säkert skydd, säger läkaren Elisabeth Vock.

Undvik sjukdomar

Hon rekommenderar att man tar vaccin mot hepatit minst fyra veckor innan avresan.

Elisabeth Vock har jobbat i länder som Sierra Leone i Afrika och Franska Guyana i Sydamerika. Där har hon sett människor drabbas svårt av sjukdomar som går att undvika med hjälp av vaccination.

– I vissa länder har man inte vaccinationsprogram på samma sätt som vi har i Sverige. Där är smittorisken större för den som inte har skydd. Kolla även upp om du är skyddad mot barnsjukdomar som mässlingen och kikhosta.

Hon varnar för kolerabakterier som ofta finns i Asien, Sydamerika och Afrika. Det är bra att vara extra noga med handhygienen och dricka vatten ur flaska. Kontrollera att korken är ”obruten” och ha inga isbitar i.

– Tänk på att risken för matförgiftning är högre. Vanliga smittkällor är sallad, kyckling, glass, rå frukt och isbitar. Ta med vätskeersättning, drick mycket om du drabbas av magproblem.

Packa smart

Ett sätt att vara extra förbered är att ha med ett litet reseapotek på semestern.

– Förutom självklara saker som febernedsättande, solskydd och plåster är det bra att packa med sig vätskeersättning och tabletter mot diarré, säger Elisabeth Vock.

Hennes viktigaste råd är att vara noga med handhygienen och använda handsprit.

– Tänk på att tvätta händerna med tvål och vatten före måltider samt både före och efter toalettbesök. Alkogel är bra att ha med sig i handväskan när du inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten, säger Elizabeth Vock.

Publisert:

LÄS VIDARE