Flyg till andra sidan jorden – på 1 timme

avSofia Börjesson

Eller från New York till London på 11 minuter

1 av 3 | Foto: Youtube
Ritning på The Antipode av Charles Bombardier

Charles Bombardier har presenterat ett nytt konceptflygplan som är 12 gånger snabbare än stridsflygplanet JAS Gripen.

Med framtidens flygresor ska vi kunna ta oss till Nya Zeeland på mindre än 60 minuter.

Den kanadensiske ingenjören Charles Bombardier har presenterat ett nytt konceptflygplan under namnet The Antipode. Flygplanet ska kunna nå den otroliga maxhastigheten Mach 24, vilket går att jämföra med en JAS Gripen som har en maxhastighet på Mach 2.

– Jag ville skapa ett flygplanskoncept som är kapabelt att nå dess antipod (plats på andra sidan jordklotet, redss anm.), säger Bombardier till Forbes.

20 000 km/h

Flygplanet ska kunna färdas 20 000 km med 10 personer ombord – på mindre än 60 minuter. Det innebär att vi från Sverige skulle kunna ta oss till Antipodesöarna utanför Nya Zeeland på under en timme – och det är den landmassa som ligger allra längst bort från Sverige i världen.

Raketer kopplas loss i luften

The Antipode ska enligt designen kunna lyfta från en helt vanlig flygplats med två återanvändbara raketer fästa vid vingarna. Raketerna ska hjälpa planet att snabbt nå över 12 000 meters höjd och hastigheten Mach 5 för att sedan kopplas loss och återvända tillbaka till marken. Sedan skulle planet med hjälp av en ramjetmotor accelerera upp till Mach 24.

Källor: Daily Mail, Forbes

ARTIKELN HANDLAR OM