"Tomten kom hem - nu blir det jul"

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillbaka i Piteå igen efter fyra månaders reseäventyr i Europa

1 av 11 | Foto: TOMAS BERGMAN
Lennnart och Vigdis Roslin har fått tillbaka sin kära trädgårdstomte som kidnappades av en okänd förövare i augusti.

Det blir en god jul hemma hos Lennart och Vigdis Roslin i Piteå.

Natten till igår kom deras resande trädgårdstomte hem.

-Vi är så glada, säger Lennart Roslin.

Lennart vaknade strax efter ett på natten för att gå på toaletten. Sin vana trogen kastade han ett öga ut genom fönstret och där på infarten vid bilen stod deras efterlängtade trädgårdstomte som varit borta ända sedan i somras.

Väckte frun

-Jag väckte frugan och ropade att han kommit hem, säger Lennart Roslin.

Paret Roslin i Piteå blev lokala kändisar i mitten av augusti när trädgårdstomten under mystiska omständigheter försvann från familjens rikt utsmyckade trädgård. Några dagar senare damp det ner ett vykort: "Bestämde mig för att resa bort ett tag. Hälsningar Tomten". Ända sedan dess har vykort och polaroidbilder kommit i en strid ström där tomten poserar på Tysklands färjan, framför katedralen La Sagrada Familia i Barcelona och vid Eiffeltornet i Paris.

Sista anhalt var Oslo

En månad senare blev det tyst. Senaste hälsningen var från Vigelandsparken i Oslo där han skickade med en hälsning "Ps! Lås inte in mig när jag kommer hem". Tomten hade sett en tv-intervju där makarna Roslin sade att de funderar på att låsa in honom när han kommer hem.

Kanske blev han rädd?

-Det behöver han inte vara. Hedersplatsen i trädgården står och väntar, sade Lennart Roslin, 58, när Aftonbladet talade med honom för några veckor sedan.

Tomtens resa runt världen har följts av såväl grannar som massmedier. Lennart och hustrun Vigdis blev ofta stoppade på stan av folk som undrar var tomten håller hus, och de funderade på att hålla presskonferens när han kommer tillbaka.

"Lovade komma hem"

För det har de hela tiden varit säkra på.

-Han har ju lovat. I sista hälsningen från september skrev han att han började längta efter oss och kompisarna i trädgården, säger Lennart Roslin.

Natten till i tisdags kom Julihus, som de döpt honom till, alltså hem igen.

-Vi har saknat honom massor. Förr var han bara en tomte men nu har han blivit som en familjemedlem, säger Lennart Roslin.

Presenter med hem

Med sig hade han massor med presenter från sina resor - en nyckelring från Legoland, en mössa från Portugal, en Europakarta som visar resvägen och ett fotoalbum.

Familjen har fortfarande ingen aning om vem eller vilka som lurade iväg tomten på resan men det spelar ingen roll. För trots att det är en vecka kvar till jul har Lennart och Vigdis redan fått den finaste julklappen av alla. Sin trädgårdstomte.

Fakta/Tomtenappningar

Tomten själv, trött, nött - och nöjd att vara hemma igen.
Tomten själv, trött, nött - och nöjd att vara hemma igen.

Åsa Erlandson

Publicerad: