Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”

Av: 

Jenny Alexandersson

Grekland tar emot miljontals turister varje år.
Grekland tar emot miljontals turister varje år.

Resa | Grekland

I år väntas 32 miljoner turister besöka Grekland, det är tre gånger så många som landets totala antal invånare.
Nu larmar politiker och miljöaktivister om att landet inte klarar av massturismen.

Länderna runt Medelhavet kämpar hårt med det enorma antal turister som besöker länderna varje år. Under sommarmånaderna sliter massturismen hårt på bland annat infrastruktur, miljö och historisk arkitektur.

Efter tuffa år med svåra ekonomiska problem har Grekland välkomnat det stora antalet turister till landet, deras inkomster har varit en viktig del för att hålla landet på fötter och en av fem greker jobbar inom turismindustrin. Men efter att antalet besökare fortsätter att slå rekord varnar miljöaktivister för att landet inte kan hantera den tunga anstormningen, rapporterar The Guardian.

Miljontals turister

Ett stort problem är kryssningsturisterna som kliver iland på de grekiska öarna under sommarmånaderna. Santorinis borgmästare Nikos Zorzos tvingades begränsa kryssningspassagerarna till 8 000 om dagen på den lilla ön. El- och vattenförbrukning har skjutit i höjden på de grekiska öarna och även om det byggs fler avsaltningsanläggningar så är politikerna rädda för att det inte kommer att räcka.

– Vi kan inte fortsätta att ta emot fler och fler turister. Små öar med små samhällen kan inte ta emot en miljon turister under ett fåtal månader. Det hotar infrastrukturen och det slår tillbaka mot oss själva om vi bara fokuserar på antalet turister och inte på att utveckla en mer hållbar turism, säger politikern och miljöaktivisten Nikos Chrysogelos till The Guardian.

Svenskarnas favorit

Grekland ligger i topp på svenskarnas resmål i sommar och alla de stora charterbolagen har grekiska resmål i sitt utbud. Katarina Daniels som är pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor har inte märkt av några klagomål från svenska resenärer. Däremot har hon märkt av en ökad efterfrågan på mindre öar och inte bara de mest populära destinationerna Rhodos, Kreta och Kos.

– Det är en svår balansgång, eftersom så många öar och semesterorter är mycket beroende av turismen och många turister bidrar kraftigt till deras och landets ekonomiska utveckling. Men det gäller ändå att turista hållbart och kanske välja att besöka fler lokala restauranger och så vidare. Och att tänka på hållbarhet hela vägen – inte slänga skräp i naturen eller på stranden och använda handdukarna mer än bara en gång, säger Katarina Daniels.

Inga klagomål

Anna Hagberg som är tf. informationschef på Ving har inte heller märkt av att massturismens påverkat resenärerna.

– Vi har inte fått några speciella reaktioner från kunder om detta. Grekland har länge varit, och är fortsatt, en mycket populärt semesterland för oss svenskar. Inför sommaren är nästan 8 av 10 resor till Grekland sålda hos oss, vilket i stort sett är i linje med hur det såg ut vid samma tid i fjol.

Stefan Chatzopoulos som är informationschef på Airtours konstaterar att det under högsäsong är mycket turister på de grekiska öarna.

– Problemet med de många kryssningspassagerarna är att skeppen ofta lägger till på samma destination och att det under de timmar passagerarna är iland blir väldigt mycket folk på ett och samma ställe. Jag har en förståelse för att det skapar problem på de mindre öarna. Men när det gäller andra turister så kan de aldrig bli fler än vad det finns hotellbäddar på stället.

Det finns sätt att undvika massturismen. Flygvärdinnan Lina Sjölund Gröndahl ger sina bästa tips.

Här hittar du lugnet i Grekland

Reseexperten Lottie Knutson är en van greklandsresenär. Här ger hon sina tre bästa tips på grekiska pärlor där du kan semestra i lugn och ro - och på så sätt bidra till att minska trycket mot de stora turistorterna.

Lottie Knutson ger sina bästa restips till Grekland.
  • Assos på ön Kefalonia är en sömnig idyll där Prins Charles och Prinsessan Diana var på smekmånad. Vid den azurblå bukten och stranden ligger fyra små tavernor, det är hela nöjesutbudet.
  • Samos är en annan lummig och grön favorit-ö som har lyckats väl med att behålla sin charm och särart. Här finns 300 stränder, fina vandringsleder och små pensionat.
  • Skopelos i norra Sporaderna saknar flygplats och har därför klarat sig bra från överexploatering, trots de undersköna och lockande scenerna i filmen Mamma Mia.

Aftonbladets reseprofil, flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl, tipsar om en liten idyllisk by utanför de stora turistmagneterna på Kreta.

Lina Sjölund Gröndahl ger sina bästa greklandstips.
  • I byn Makrigialos på sydöstra delen av Kreta är det mysigt och idylliskt. Det är en liten by med ett urval tavernor längs stranden. Stranden är barnvänlig och långgrund och längs med strandpromenaden finns mest souvenirbutiker, en och annan frisörsalong och några små supermarkets i byn
Resguide till de vackra småöarna Skiathos och Skopelos
Publisert:

LÄS VIDARE

Greklands 20 finaste öar: superguide

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Grekland

Turism

Ving

Grekland

MER OM RESA

Här är de härligaste resorna i maj

Hit ska du resa i augusti - flygvärdinnans bästa tips

Nu kan du spara tusenlappar på solresan!

Hit ska du resa i juli – flygvärdinnans 5 bästa tips

Respriserna ökar - här får du mest sol för pengarna

Reseexperten: Inte bara positivt med mer turism

Här har turismen mött bakslag i Europa

Svenska turister valde andra resmål än Spanien i sommar

Thailand får två nya flygplatser

Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Här är världens minst besökta länder

Sju spännande resmål med underturism

Här är sommarens okända turistpärlor

Här är svenskarnas ”nya” Greklands-favoriter

Greklands 20 finaste öar: superguide

7 öar som turisterna inte överbefolkat

Hit reser svenskarna för att förlänga sommaren

Greklands svar på Amalfikusten

Hit reste svenskarna helst i sommar

Mamma Mia 2 - här spelades filmen in

Sju resmål som bekämpar turismen

Här är ön som kan ta över topplistorna

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Här är nya Mamma Mia-ön!