Mårten Nylén: ”Träning är för alla”

Mårten Nylén ger sina bästa tips inför en träningsresa.
Mårten Nylén ger sina bästa tips inför en träningsresa.

Tror du att du måste vara i superform för att åka på en träningsresa.
Tänk om.
–  En av mina grundfilosofier är att träning är för alla oavsett person, ålder och träningsnivå. Därför kan alla åka på en träningsresa men det är smart att välja en som passar ditt intresse,  säger Mårten Nylén, hälsocoach och PT.

Mårten Nylén är kändis pt:n och hälsoinspiratören som är känd från flera tv-succér som Biggest Loser och Ninja Warrior och just nu är aktuell med sin föreläsning Tänk om.

Men han är också en uppskattad träningsprofil på träningsresor och gör varje år ett par resor med olika arrangörer och samarbetspartners. I vår var han med på Springtimes träningsresa ”Träningsglädje för kropp och själ” på Kreta den 3-10 maj.

På resan fick resenärerna testa på hans koncept ”Smart Träning”. Konceptet bygger på funktionella smarta övningar som alla går att anpassa efter den nivå man befinner sig på och vad man vill uppnå.

– Konceptet är väldigt bra på gruppträningar eftersom det ofta är varierande nivå på resenärerna och det ofta finns med lite olika "kantstötthet" i bagaget. En del kanske inte kan springa eller hoppa och då finns det så många bra alternativ på andra saker att göra , säger han.

Gå inte ut för hårt

En av de viktigaste sakerna man ska tänka på, enligt Mårten Nylén, är att inte gå ut för hårt på en träningsresa. Bara för att det finns många olika pass att gå på varje dag innebär det inte att man ska vara med på alla.

– Det viktiga är att skapa en vecka som passar för en själv. Om man tränar någon gång per vecka hemma så kanske man inte bör välja att gå på fem pass dag ett, säger han och fortsätter:

– Det finns flera faktorer att ta hänsyn till, allt från värmen till sömnen och kosten och vilken dagsform man har. Det viktigaste är att man väljer utifrån vad man själv vill få ut av veckan och det man tycker är roligt. Att skapa en glad vecka helt enkelt.

Testa något nytt

På en träningsresa erbjuds ofta många olika typer av träningar från dans och yoga till löpning, rörlighet och styrka.  Ett råd Mårten vill ge till de som ska åka på träningsresa är att våga testa på något nytt.

– Själv valde jag att testa dans denna veckan. Jag är inte så bra på det men jag hade roligt – och de andra deltagarna hade säkert ännu roligare om de vände blicken mot mig, skrattar Mårten.

Men det är inte bara träningen som gör en träningsresa till en trevlig semesterform.

– Jag älskar att möta människor. Det är den främsta anledningen till att jag väljer att åka på träningsresor. Det blir en fantastisk gemenskap och man lär känna nya människor som man aldrig skulle ha träffat annars.

Så ska du tänka när du väljer

För den som aldrig varit på en träningsresa kan det vara svårt att veta vilken typ av resa man ska åka på. Utbudet är stort och fler och fler arrangörer satsar på att utöka sitt sortiment med träningsresor.
– Mitt råd är att titta på arrangören och vilka instruktörer som ska med på resan då kan man få ganska bra koll på vilken klass det är på resan. Sen behöver man återigen utgå från sig själv. Både när det gäller vad man tycker är kul och vad man vill få ut av resan, säger han och fortsätter:

– En träningsresa är inte bara en tid då man tränar utan är ju samtidigt en semester så jag tycker man bör passa på att njuta. En träningsresa är inte bara en aktiv semester – det är även en aktiv paus från vardagen.

Vill du testa några Smarta övningar? Här kan du testa tre övningar från träningsresan på Kreta.

Fakta: Mårten Nylén

  • PT och Hälsoinspiratör. Känd från bland annat Biggest Loser och Ninja Warriors.
  • Mårten är även träningsexpert på Aftonbladets Viktklubb och förekommer ofta i TV4:s Nyhetsmorgon som träningsexpert.
  • Aktuell: Med sin föreläsningsturné Tänk Om
  • Här kan du läsa mer om Mårten och följa honom på instagram.
Publisert:

LÄS VIDARE