Guide/Innsbrück

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Österrike

Därför: Liten livlig stad mitt i alperna med lift rätt upp på berget. Massor med kul vinteraktiviteter men också bra restauranger och barer.

Bästa tid: Funkar hela vintern men framåt senvintern värmer solen lite mer och dagarna är längre. Vi var dock här i januari och det funkade utmärkt.

För vem: Funkar för de flesta, så väl för ett gäng kompisar som för paret. Antingen du gillar en aktivitetsfylld vintersemester eller god mat och dryck i vacker miljö. Eller både och!

Åka hit & runt:

Billigt direktflyg från Köpenhamn, promenadvänligt på plats och annars bra och billig lokaltransport (både buss och spårvagn) gör Innsbruck lättillgängligt.

På egen hand: Direktflyg med Transavia ( www.transavia.com) från Köpenhamn kostar från under tusenlappen retur. Flygtid: 1 timme 45 minuter. Från Stockholm, Göteborg och andra orter får du först ta tåg eller budgetflyg till Köpenhamn.

Ta sig runt på plats: Bor du centralt kan du gå till det mesta, Innsbruck är en liten stad. Annars finns det gott om bussar och spårvagnar, och regionbussar till byarna runtomkring. På www.ivb.at hittar du mer information om lokaltrafiken och tidtabeller. En enkelbiljett kostar €1,70, 24 timmar kostar €4. Det finns också 4-resorsbiljett och veckobiljett.

Bo

I Innsbruck kan du bo bra till en rimlig peng. Riktigt budgetboende är ofta i små pensionat och privata rum i byarna runtomkring, inne i centrum är det mestadels hotell som gäller.

3 bra tips

Budget: Hotel Gasthof Engl ligger förvisso på andra sidan floden Inn, men ändå nära Innsbrucks gamla stan. Dubbelrum med frukost för €74–€94 (780-990 kronor) är helt okej.

Adress: Hofer Innstrasse 22

Tel: +43 (0)512 283 112

www.hotel-engl.at

Mellan: Hotel Goldener Adler (den gyllene örnen) är det äldsta hotellet i Innsbruck med anor från 1390, med perfekt läge en spottloska från torget i Gamla stan. Här har både Mozart, Goethe och en rad kungligheter (inklusive vår egen Silvia) bott. Trots Best Western-stämpeln är det familjedrivet och ett bra val. Dubbelrum kostar €115-150 (1210–1580 kronor) beroende på säsong, inklusive frukost.

Adress: Herzog-Friedrich-Strasse 6

Tel: +43 (0)512 571 111

www.goldeneradler.com

Lyx: Grand Hotel Europa är Innsbrucks enda femstjärniga hotell. Du kan välja rum med antingen traditionell Tyrolinredning eller med modern italiensk design. Hotellets restaurang, Europa Stuberl, tillhör stans bästa med utsökt mat. Läget är helt okej, nära järnvägsstationen och busstorget. Dubbelrum kostar €149–258 med frukost (1570–2724 kronor).

Adress: Südtiroler Platz 2

Tel: +43 (0)512 5931

www.grandhoteleuropa.at

Äta & dricka

Här finns flera riktigt bra restauranger med högst rimliga priser, och dessutom trevliga kvarterskrogar, ölbarer och vinbarer. Det regionala köket är fint med mycket vilt, lamm och annat kött, men man är inte direkt jättestora på grönsaker. Österrike har mycket fina viner, missa inte dem, och bra öl.

3 bra tips:

Budget: Café-Konditorei Munding i gamla stan tar väl tillvara Österrikes fina kafékultur med gott kaffe (€2)och fina bakelser(€3–4). För billig men god traditionell mat, prova Gasthaus Goldenes Dachl.

Munding

Kiebachgasse 10

www.munding.at

Goldenes Dachl

Hofgasse 1

www.gasthaus-goldenesdachl.at

Mellan: Der Löwe har modern inredning, bra service och ett mycket bra kök (blandat traditionellt och internationellt). Dessutom är priserna högst rimliga, de flesta varmrätter ligger runt €16. Vi åt förföriskt god hjortterrin här, men också kaninen och oxfilén var fina. Det här blev min favorit.

Seilergasse 8

Tel: +43 (0)512 565 444

www.restaruant-loewe.at

Lyx: Restaurang Europa Stuberl på Grand Hotel Europa anses vara den bästa i stan och mycket riktigt åt vi en riktigt fin carpaccio med scampi och fantastik lammfilé här. Man har en provsmakningsmeny med fyra rätter för €48 (6 för €64) och vanliga huvudrätter ligger på runt €26–30, medan traditionell österrikisk mat bara kostar €13-20.

Adress: Südtiroler Platz 2

Tel: +43 (0)512 5931-990

www.grandhoteleuropa.at

Göra & Uppleva

Här är du omgiven av Alperna, läs mer XXXX

Ute sent

Innsbruck har ett universitet med 25000 studenter vilket påverkar nattlivet till de positiva, och stadens mestadels medelklassinvånare har inget emot att gå ut och ta sig ett glas. Framförallt finns här trevliga barer av olika slag.

11er-Haus är en livlig och välsorterad ölbar i Gamla stan med många studenter men också folk i alla åldrar. Priserna är också mycket rimliga.

Herzog-Friedrich-Strasse 11 (mitt emot Hotell Goldener Adler)

www.elferhaus.at

Theresienbräu är ett populärt mikrobryggeri med restaurang nära triumfbogen i den nyare delen av centrum. Ölen är god och bryggs i lokalerna, prova till exempel deras blandning av mörk och ljus öl.

Maria-Theresien-Strasse 51-53

www.brauwirtshaus.at

Lichtblick 360° är en rund bar med glasväggar på toppen av Rådhusgallerian med fin utsikt. Här dricker man mer vin än öl och gästerna är lite mer uppklädda än på vinställena. I närheten ligger ännu mer stylade loungebaren 5th floor, högst upp The Penz Hotel, som har en mycket fin vin- och champagnelista men också många cocktails.

Lichtblick 360°: Rathaus, www.restaurant-lichtblick.at

5th floor: Adolf-Pichler-Platz 2, www.thepenz.com

Shoppa

För att vara en skidort finns här det mesta, det är ju trots allt en stad. De flesta butikerna finns längs Maria-Theresien-Strasse. Roligaste souveniren eller gåvan är ändå något som går att äta eller dricka.

3 shoppingtips:

I Tyrolen gör man fin lufttorkad skinka som här kallas speck, men också goda torkade korvar med olika kryddning och av till exempel hjortkött. S’Speckelade på Stiftgasse 4 är en bra butik.

Bergsostarna från Tyrolen doftar ofta starkt och har en rik och härlig smak. Du kan köpa goda bitar till exempel inne i marknadshallen (Herzog Siegmund Ufer 1, www.markthalle-innsbruck.at). Men se till att använda lufttäta plastpåsar annars luktar hela bagaget!

Österrikiska viner går från klarhet till klarhet och ökar stadigt i anseende. Både de vita och röda är fina och man använder ofta lokala druvor som till exempel friska och peppriga Grüner Veltliner (vitt) och Zweigelt (rött). På vinoteket Invinum i Gamla stan (Innrain 1, www.invinum.com) kan du både smaka viner och köpa med dig hem.

Priskoll

Så mycket kostar (i kronor):

• En kaffe: 20 kronor

• En öl (0,5 liter): 30 kronor

• Glas vin: 40 kronor

• Big Mac: 32 kronor

• Taxi 3 km: 80 kronor

• Cd-skiva: 200 kronor

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN