Hyr din drömstuga i sommar - under 2000 kronor/vecka

1 av 5 | Foto: Blocket.se
Drömstugan Allt fler svenskar skippar sommarresan och hyr en stuga här hemma i Sverige istället.

avLina Thorén

RESA

Allt fler svenskar väljer att hyra en sommarstuga i Sverige istället för att investera i dyra utlandsresor.

Och det behöver inte kosta skjortan – för 2000 kronor i veckan kan du tillbringa semestern på drömtorpet vid havet eller på landet.

– Att hyra stuga på sommaren är en uppåtgående trend, säger Magnus Lindkvist på Stugguiden.se.

Svårt att få semesterkassan att räcka till i sommar?

Långt ifrån alla svenskar har råd med dyra utlandsemestrar och många väljer att inte missa den korta svenska sommaren.

Enligt SIFO–undersökningen Konsumentklimatet som kom i maj i år prioriterar allt fler svenskar bort utlandsresan. Enligt undersökningen väljer många att istället spara pengarna.

En annan SIFO–undersökning visar att så många som var fjärde svensk väljer att semestra i Sverige under sommaren.

– I år är det lite större intresse och mer bokningar än normalt. Man kunde tänka sig att folk skulle söka sig utomlands med tanke på att kronan är stark, men det kanske en uppåtgående trend det här att hyra stuga i Sverige istället. Kanske tycker folk att de vill spara pengar, eller att det är för oroligt i omvärlden, säger Magnus Lindkvist.

Stort intresse

Även på Blocket.se, som är störst i Sverige på uthyrning av fritidshus, har man märkt av ett ökat intresse för att hyra och hyra ut stugor.

– Just nu är det fler stugor som hyrs ut än någonsin. Det finns över 6000 lediga just nu i många olika prisklasser. Vi märker absolut av den här trenden. Många hyr till exempel ut sitt landställe när de inte är där. Efterfrågan finns definitivt, vår stugsajt har över 300.000 besökare per vecka, säger Johanna Wilkens på Blocket.se.

Populärast är stugor i kända semesterorter.

– Det finns lediga stugor i hela landet, mest finns det i populära semesterområden som på västkusten, i Skåne och på Gotland, säger Johanna Wilkens.

Semestra med vännerna

En ny trend är att man vill fira semester tillsammans, flera familjer.

– Man kanske vill åka ihop med en kompis familj och både få socialt umgänge och en stund på landet. Det verkar fantiskt vara en trend som blir starkare och starkare, säger Magnus Lindkvist.

Billig sommar i Sverige

Det går att komma undan förhållandevis billigt med en sugsemester.

Enkla stugor i budgetklass går att hitta för under 2000 kronor i veckan.

Normalpriset verkar dock ligga runt 3000 kronor i veckan för en stuga med minst 2 bäddar, lite beroende på var i landet. Dyrast är det att hyra i Stockholm där priserna ligger runt 6000 kronor i veckan, billigare är det i exempelvis Gävleborg där priset ligger kring 3500 kronor för en vecka, enligt siffror från Blocket.se.

– Priserna varierar förstås beroende på standard och var stugan ligger, om du vill hyra en stuga i exempelvis Smögen så blir det kanske lite dyrare, säger Magnus Lindkvist.

”Känna gräs under fötterna”

Benjamin Ekroth, 30, från Stockholm är en av de som ska hyra stuga i Sverige i sommar. Han har valt att hyra en liten stuga vid havet i Trelleborg tillsammans med sin flickvän.

– Alltså, att hyra stuga passar mig perfekt. Jag vill ha lugn, en stor veranda och känna gräs under fötterna när jag dricker mitt kaffe. Det är dessutom fritt och enkelt. Blir det dåligt väder är det bara att ta bilen på en loppisrunda i närheten.

ARTIKELN HANDLAR OM