Nu vill vi se mer - på kortare tid

RESA

Rundresor nya trenden bland unga

Foto: Guiden Jett Hitt pekar ut över vidderna i Yellowstone nationalpark. Nationalparken, som är världens äldsta, är nästan tre gånger så stor som Gotland och ligger delstaterna i Idaho, Montana och Wyoming i USA. Här finns gott om varma källor, men även ett rikt djurliv med bland annat grizzlybjörn, varg, älg och bisonoxe.

Nu räcker det inte med sol och bad. Maximalt med upplevelser på kort tid och allting ordnat på förhand ska det vara.

Rundresor är en trend som växer starkt.

I höst finns fler än någonsin tidigare att välja mellan.

Fler och fler svenskar har sett fördelarna med en rundresa. För det handlar inte längre om att se landet från ett bussfönster och bara kliva av på obligatoriska fotoplatser. De nya rundresorna går till exotiska platser, och kan lika gärna innebära ridning, flodfärd på bambuflottar eller fotvandring.

Kuoni arrangerar 14 nya rundresor i höst, två av dem i samarbete med National Geographic. Temaresor har 23 nyheter i katalogen och nio av dem är en del av ett nytt koncept med minirundresor. På fyra, fem dagar erbjuds ett begränsat utflyktsprogram kring ett resmål.

Enkelt sätt att se mer

En rundresa är det perfekta sättet att upptäcka ett främmande land som verkar överväldigande på egen hand. Ändå är det resor till platser som många svenskar redan sett som går bäst.

- Thailand, Kina och till viss del Sydamerika är mest populärt. Ofta har man varit i Thailand förut, och vill se lite mer av landet nu, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Även mindre arrangörer hakar på trenden. På Go International har man arrangerat resor till Senegal sedan 2003, och det är rundresorna som har ökat mest.

- Så många resenärer säger att de inte bara vill sola och bada, utan vill ha mer av kultur och upplevelser också, säger Ulf Berg, vd för Go International.

Reser för att njuta

Men långt ifrån alla har lust med strapatser. Rena njutningsresor är en tydlig trend - gourmetresor i Frankrike eller vinprovningar på Sydamerikas finaste vingårdar.

Det passar de typiska deltagarna på en rundresa.

- Det är oftast par som reser tillsammans, yngre par utan barn eller äldre par med utflugna barn, säger Kajsa Moström.

Läs också:

Sara Berggren