Läs chattet om budget- och backpacker-resor

RESA

Robert Karlsson chattade med läsarna

Foto: Robert Karlsson, backbpackerexpert och redaktör för jordenrunt.nu.

Moderator säger: Ok Robert då kör vi igång. Är du med?

kalle säger: Om man ska skaffa visum till indonesien (Bali) måste man ha flyg biljett ut från landet. Jag åker till Bali från Nya Zeeland. Sen har jag tänkt att ta mig till Bangkock med tåg, buss och båt. Jag har biljett från Bangkock till stockholm, behöver jag mer bevis för att jag lämnar landet. kommer stanna på Bali 3-4 veckor. sen åka runt i thailand 4-5 veckor.

Robert Karlsson säger: Jag är redo att sätta tänderna i alla backpacker frågor!

Robert Karlsson säger: det brukar inte vara några problem. Men kolla med Indonesiens ambassad för säkerhets skull.

agnes säger: har du några tips till mig som tänker resa på egen hand i mexico? hur lång tid tror du jag behöver? vad bör jag förboka?

Robert Karlsson säger: Minst 3 veckor tror jag är perfekt. Många jag träffat i Centralamerika säger att mexiko och Guatemala var det bästa...

ia säger: Hej! Vill gärna resa jorden runt, men tycker att det är jobbigt med långa flygresor.

Kan du ge tips om en lämplig rutt, till rimligt pris, för två 60+ ?

Robert Karlsson säger: Priset är svårt, då det ofta beror på antalet stopp man gör. den enklaste biljetten med fem stopp brukar ligga från ca 12 000 kr. Starta med USA och åk vidare runt österut, så har ni billiga Asien på slutet.

Erik säger: Hej! Jag skall åka till Australien i ungefär ett år. Har ett s.k. Working Holiday Visa. Jag har hört rykten om att man MÅSTE vara försäkrad för att få komma in i landet. Stämmer det eller räcker skyddet man har genom Försäkringskassan?

Robert Karlsson säger: Oavsett vad som gäller, så måste du bara ha en fullgod reseförsäkring, som allra minst täcker in sjukförsäkringsdelen.

Malin säger: Hej, Vi ska fira nyår i Singapore och har hittat billiga flygstolar från Krabi med Tiger Air. Jag är flygrädd och undrar om de är ett bra bolag?

Robert Karlsson säger: Har aldrig flugit själv med Tiger Air. Men det är ett Singapore-baserat lågprisbolag och bör nog vara bra.

Pontus säger: Tjenare! Jag funderar på att åka till califonia och backpackA NÄSTA SOMMAR. Har du några tipps?

Robert Karlsson säger: VIP Backpackers är ett bra medlemskort, som ger rabatt på hostel boende i en massa länder. Bland annat USA. Kortet kostar 250 kr och du sparar ofta 10-15 kronor varje natt du botr på hostel. Lönar sig alltså i längden.

elin säger: Hej! Vi är två tjejer som ska iväg till Sydamerika i tre veckor dec/jan. Har du några bra restips som inkluderar inkaleden? Vill utnyttja tiden. Tack på förhand! ;) /elin

Robert Karlsson säger: Inkalden är väldigt hårt upbokad och alla måste ha tillstånd som går den. tar ofta upp till en månad innan man får sina dagar att gå på, så boka inkaleden i tid.

Johanna säger: Var kan jag vända mig om jag vill ha information om Backpackerresor och jordenruntresor!?? Vill resa i vår.. När bör jag kontakta något resebolag? Och hur mycket pengar bör jag ha sparat innan jag ger mig ut på någonting!?

Robert Karlsson säger: Börja ringa runt till resebyråer redan i dag, för att kolla biljetter. ta telefonkatalogen och ruing runt, så ser du snart vilka priser som är bra.

mattea säger: vi ska till australien, börjar och slutar i Sydney. Vi har 25 dagar på oss. Vilken route rekommenderar du?

Robert Karlsson säger: Det finns hyfsat billigt lågprisflyg i Australien, så med så kort tid bör ni nog satsa på en del flyg. Ayers rock lär vara trevligt och en spännande delstat däruppe.

Patrik säger: Hej Robert, har en tanke att ta mig från Vietnam genom Kambodja vidare till Thailand och ev. till Burma. Vad bör jag tänka på, får man åka hur som helst, tips på ställen?

Robert Karlsson säger: ha kul, lär er lite språk och njut av tiden på luffen.

Angkor wat i Kambodja är ett måste för de flesta. Spännande ruinområde.

Erawan National Park i nordvästra thailand har ett maffigt vattenfall (min favorit).

Lina säger: Hejsan. Jag har funderat på att åka till Thailand i Februari för 9:nde gången. Funderar på varför flygstolarana är så dyra? Vi har inte betalat mer än 6000 och nu ligger dom runt minst 9000. Har det blivit dyrare?

Robert Karlsson säger: Dwet är så mååånga som åker till Thailand nuförtiden att de billiga stolarna på planen ofta tar slut lång tid i förväg. Så boka i god tid till Thailand är vad som gäller.

Pelle säger: Tjena Robban! Måste man söka visum hos amerikanska ambassaden i sthlm om man vill åka som turist till USA, eller räcker det med passet?

Robert Karlsson säger: Det beror lite paå vilken sorts pass du har. Kolla med deras ambassad för säkerhets skull, då regler kan ändras till USA.

säger: Vilken söderhavsö skulle du rekommendera? Skulle du välja Sydney eller Brisbane i Australien. Missar man mkt om man struntar i Wellington och bara besöker Auckland?

Robert Karlsson säger: Åk inte till tahiti om du vill komma billigt undan (där är läskigt dyrt).

Kolla lonelyplanet.com, i deras landlista finns fakta med lite prisuppgifter för varje land, där kan du se vilka söderhavsländer som är billgast.

Henrik säger: Hej, jag ska till SOA främst Borneo(Sarawak/Sabha)men kanske någon vecka innan till Thailand/Kambodja för att se Ankor wat m.m, hur ska jag boka min resa, vågar man vänta eller blir det billigast att boka flygstol nu, är det billigast att flyga till Bangkok och utgå där ifrån sedan och göra det samma på vägen hem. Mvh Henrik

Robert Karlsson säger: Finns mycket billigt lågprisflyg i Sydostasien, exempelvis airasia.com. Så en tur och retur till Bangkok funkar nog bra.

Victoria säger: Hej Robert

går det att åka båt från Grekland till Egypten på något billigt sätt?, och vart kan man boka i så fall?

Robert Karlsson säger: Jag har inte hört talas om någon båtlinje mellan Grekland och Egypten. Från i alla fall Egypten fanns det hyfsat billigt flyg för ett par år sedan, så det bör nog vara likadant åt andra hållet.

Karro säger: Åker snart i väg som nybörjarbackpacker, vad får jag inte glömma att packa ner?

Robert Karlsson säger: Ta med så lite saker som möjligt. Det mesta finns att köpa i exempelvis Asien. Dock har jag alltid med mig kirurgtejp, sterila kompresser, självhäftande kompresser, plåster och alsolsprit (köper detta på apoteket).

alvaereva säger: Hej!

Jag och min sambo ska gifta oss nästa vinter och vill ha lite tips om en bröllopsresa. Vi är intresserade av shopping (gärna billig sådan), och sol & bad. Även snorkling och vandring och liknande saker. Vart ska vi åka? vi har tänkt lägga ca 30 000 per person på resan exklusive resepengar. vi vill vara borta i 2-3 veckor.

Robert Karlsson säger: Thailand funkar ju alltid och är trevligt.

Förutom det kan jag rekommendera två absoluta favoritsevärdheter i världen, som är så häftiga att man svimmar. Borde vara perfekt på bröloppsresa: Tikal mayaruinområde i Guatemala och Iguazufallen i Argentina/Brasilien det senare får ni ex in sol och bad i Rio och sedan världens häftigaste vattenfallsområde med 270 fall).

Hanna säger: Hej! Hoppas att du kan ge mig lite råd nu. Vi är på väg till Nya Guinea i vinter och vi vill gärna vandra Kokoda trail. Saken är den att jag har hört att det bara finns möjlighet att vandra mellan 9 - 10 mil av hela leden. Vi vill gärna vandra hela och är inte den runt 60 mil lång? Vet du vart man ska vända sig för att göra det möjligt? Tack på förhand!

Robert Karlsson säger: Googla efter papau New Guinea tourism och hitta deras turistsajt. PNGs turistsajt är bra och har säkert info. Sedan lär det finas en PNG turistbyrå i Sverige, sök på Eniro.

Emma säger: Hejsan!

Jag undrar vart man ska vända sig till om man ska åka till Argentina på vintern. finns det några charterresor dit? Vad kostar biljetterna dit på ett ungefär.

Tack på förhand!

mogge säger: Hej. Kan man köpa en bra "reseryggsäck" i Thailand eller ska man köpa det innan man åker? Vi ska backpacka.

Robert Karlsson säger: Är osäker på om det finns charter till Argentina. Reguljärt flyger exempelvis spanska Iberia dit och en enmånads brukar kosta kring 6 000 kr.

Robert Karlsson säger: Jag skulle nog rekkomendera att ni köper rygga i Sverige. Man behöver prova ordentligt för att få en bra. sedan har jag köpt ryggor i Thailand ett par gånger på marknader och de har varit av tveksam kvalitet (sömmar har gått sönder).

säger: Hej. Skall åka med familjen till Costa Rica i dec. Läser mycket om orärliga poliser som plockar in en för div förseelser i samband med bilkörning. Är detta ett stort problem och vad skall jag akta mig för?

Robert Karlsson säger: Jag var i Costa Rica för två år sedan (två gånger under samma resa). hade inga problem. Om ni kör bil, lämna inga värdesaker i bilen.

Victoria säger: Tjena Robban!

Jag undrar om det är möjligt, och prisvärt att på egen hand pussla ihop en långresa med hjälp av olika lågprisbolag, eller är det bättre att med hjälp av en resebyrå ta typ 5 stopp, och sedan ta granländerna med hjälp av inhemska lågprisbolag? Villket är mest prisvärt?

Robert Karlsson säger: Det kan vara knepigt att komma ned till exempelvis Asien med lågprisflyg. Så det är nog antingen bäst att köpa en tur och retur till ett land och sedan ta dig runt landvägen eller med lågprisflyg. Eller kolla med resebyråer om de har rundresor med flera stopp till bra pris. Ring resebyråer och jämför priser.

Robin säger: Det sägs att delad glädje är dubbel glädje, men vad säger du om att backpacka ensam?

Robert Karlsson säger: Inga problem. Lätt att träffa andra backpackers efter vägen och resa tillsammans korta eller längre bitar.

wahl säger: vilket land är ditt favoritland?

Robert Karlsson säger: har flera favoriter:

Argentina

Guatemala

nepal

Thailand

Indonesien

Sverige

Moderator säger: OK Robert, här kommer sista frågan.

ulrika säger: Jag och min sambo samt två barn 1 och 6 år ska till thailand i januari. Vi ska luffa rint i två veckor. Vad ska man tänka på då man packar för att det inte ska bli för tungt? Känns som att man kommer packa för mycket då vi har barnen med.

Robert Karlsson säger: I Thailand finns strängt taget allt att köpa, så ta med så lite som möjligt, så skulle något saknas är det bara att köpa nytt. Tänk dock på att packa ned favvo-saker till ungarna (bok, kramdjur och liknande).

En tjej jag känner sa en gång apropå att packa inför en backpackingresa: lägg upp allt du tror du behöver på sängen, ta bort minst hälften och du börjar närma dig vad du verkligen behöver under resan.

Moderator säger: Tack Robert för svaren och tack alla som skickat in frågor. Chattsammandraget läggs ut på sajten under dagen.

Robert Karlsson säger: Ha nu en underbar resa ut i världen, så kanske vi syns på en vulkan eller längs någon treckingled.

Läs alla chattar i sammandrag